Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/79990
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Jakimonytė, Gintarė;Aleknavičienė, Paulina;Jarienė, Elvyra;Danilčenko, Honorata;Bartašiūtė, Kristina
Title: Laikymo būdų įtaka topinambų (Helianthus Tuberosus L.) gumbų kokybei
Is part of: Sodininkystė ir daržininkystė. , T.26 (2) (2007)
Extent: p. 86-93
Date: 2007
Keywords: Cheminė sudėtis;Kokybė;Laikymas;Topinambai (Helianthus tuberosus L.);Chemical composition;Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.);Quality;Storage
Abstract: 2006–2007 m. Lietuvos žemės ūkio universitete tirta skirtingai laikytų ‘Swojecki’ veislės topinambų gumbų kokybė. Gumbai buvo laikomi maišuose, smėlyje ir durpėse keturis mėnesius esant 2°C oro temperatūrai ir 95 proc. santykinei drėgmei. Gumbuose standartiniais metodais nustatyta: sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų kiekiai bei bendrojo, invertuoto cukrų ir sacharozės kiekiai. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis bei jo padidėjimas laikant nustatytas maišuose laikytuose gumbuose. Po keturių laikymo mėnesių mažiausiai tirpių sausųjų medžiagų (12,49 proc.) buvo taip pat maišuose laikytuose gumbuose. Po dviejų mėnesių visuose topinambų gumbuose, nesvarbu, kur jie buvo laikyti, aptikta mažiausiai bendrojo cukraus ir sacharozės. Didžiausi esminiai invertuoto cukraus kiekiai rasti maišuose laikytuose topinambų gumbuose viso tyrimo metu. Reikšminiai žodžiai: cheminė sudėtis, kokybė, laikymas, topinambai (Helianthus tuberosus L.)
The quality of Helianthus tuberosus L. tubers during storage was evaluated in LUA in 2006 2007. The tubers were stored in bags, sand and peal in refrigerator KX-Z where lumpcruturc was 2°C and RH 95%. The index of chemical composition in tubers was identified by standard methods: the quantity of dry matter, dry soluble solids, total, reducing sugar and sucrose. It was determined that after four storage months, when tubers were kept in bags, the amount of dry matter was 2.2 times bigger comparing with tubers, which were kept in sand and peat. According to our results, the biggest loss of dry soluble solids was established after four storage months (4.01%), when tubers were kept in bags. Irrespective of storage conditions, the lowest amounts of total sugar and sucrose were determined after two storage months. Essential biggest amounts of reducing sugars were established when tubers where kept in bags
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/79990
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml9.13 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

22
checked on Sep 13, 2019

Download(s)

2
checked on Sep 13, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.