Laikymo būdų įtaka topinambų (Helianthus Tuberosus L.) gumbų kokybei
Date |
---|
2007 |
2006–2007 m. Lietuvos žemės ūkio universitete tirta skirtingai laikytų ‘Swojecki’ veislės topinambų gumbų kokybė. Gumbai buvo laikomi maišuose, smėlyje ir durpėse keturis mėnesius esant 2°C oro temperatūrai ir 95 proc. santykinei drėgmei. Gumbuose standartiniais metodais nustatyta: sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų kiekiai bei bendrojo, invertuoto cukrų ir sacharozės kiekiai. Didžiausias sausųjų medžiagų kiekis bei jo padidėjimas laikant nustatytas maišuose laikytuose gumbuose. Po keturių laikymo mėnesių mažiausiai tirpių sausųjų medžiagų (12,49 proc.) buvo taip pat maišuose laikytuose gumbuose. Po dviejų mėnesių visuose topinambų gumbuose, nesvarbu, kur jie buvo laikyti, aptikta mažiausiai bendrojo cukraus ir sacharozės. Didžiausi esminiai invertuoto cukraus kiekiai rasti maišuose laikytuose topinambų gumbuose viso tyrimo metu. Reikšminiai žodžiai: cheminė sudėtis, kokybė, laikymas, topinambai (Helianthus tuberosus L.).
The quality of Helianthus tuberosus L. tubers during storage was evaluated in LUA in 2006 2007. The tubers were stored in bags, sand and peal in refrigerator KX-Z where lumpcruturc was 2°C and RH 95%. The index of chemical composition in tubers was identified by standard methods: the quantity of dry matter, dry soluble solids, total, reducing sugar and sucrose. It was determined that after four storage months, when tubers were kept in bags, the amount of dry matter was 2.2 times bigger comparing with tubers, which were kept in sand and peat. According to our results, the biggest loss of dry soluble solids was established after four storage months (4.01%), when tubers were kept in bags. Irrespective of storage conditions, the lowest amounts of total sugar and sucrose were determined after two storage months. Essential biggest amounts of reducing sugars were established when tubers where kept in bags.