Cikorijos (Cichorium intybus L.) įtaka triušių virškinimo trakto fiziologijai ir sveikatingumui
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Ašmenskaitė, Lina | ||
Date |
---|
2007 |
Tirta cikorijos įtaka triušių virškinimo fiziologiniams procesams. 24 Naujosios Zelandijos veislės triušiai buvo suskirstyti į tris grupes (kontrolinė, I ir II bandomosios) ir auginti iki 90 dienų. Visų grupių triušiai šerti vienodais kombinuotaisiais pašarais. Į bandomųjų grupių triušių pašarus buvo įmaišyta cikorijos tokiu santykiu: I grupės – 2,5 proc., II grupės – 5 proc. Nustatyta, kad didesnis cikorijos kiekis sumažino klubinės žarnos turinio pH ir klampumą, padidino vandens absorbciją klubinės ir aklosios žarnų virškinamajame turinyje palyginti su kontroline grupe (p≤0,05). I grupės triušiams, kurių pašaruose buvo 2,5 proc. cikorijos, padidėjo virškinamojo trakto turinio apimtis ir baltymų kiekis aklojoje žarnoje (p≤0,05). Tyrimų duomenimis, į pašarus įmaišius 5 proc. cikorijos (II grupė), ženkliai sumažėjo storosios žarnos turinio pH (p≤0,05). Apibendrinant tyrimų rezultatus galima teigti, kad cikorijoje esantis inulinas palankiai veikė triušių virškinimo fiziologinius procesus ir gali būti naudojamas kaip funkcinio maisto ingredientas triušių pašaruose.
A 36-day experiment carried out on 54-day-old rabbits addressed to analyse physiological properties of diets supplemented with chicory roots flour. Twenty-four rabbits were allocated in individual cages to three treatments, in which they were fed each diet with the chicory flour at 0.25 and 50 g/kg - I and II experimental groups (Groups 1 and 2), and control (Group 3), respectively). The chicory administered at a higher dose (Group 2), lowered ileal pH and viscosity, and evoked increased hydration of ileal and caecal digesta, compared to the controls (P≤0.05). Group 1 was characterized by the highest increase in the bulk of digesta and concentration of protein in the caecum (P ≤ 0.05 vs. Group 3). The lowest colonic pH was found in Group 2 (P≤0.05 vs. Group 3). Group 1 was characterized by a significantly higher volatile fatty acids (VFA) pool size in the caecum, whereas rabbits in Group 2 had the highest colonic VFA pool size (P≤0.05 vs. Group 3). In conclusion, the chicory flour rich in inulin, exerted positive effects on the rabbit gastrointestinal tract physiology and would be a potential source of functional feed additives.