Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/79984
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science / Article in Clarivate Analytics Web of Science (S1)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Ašmenskaitė, Lina;Juśkiewicz, Jerzy;Zdunczyk, Zenon;Staniškienė, Birutė;Budreckienė, Rūta;Sinkevičienė, Ingrida;Žilinskienė, Ana;Matusevičius, Paulius
Title: Cikorijos (Cichorium intybus L.) įtaka triušių virškinimo trakto fiziologijai ir sveikatingumui
Other Title: Influence of chicory flour (Cichorium intybus L.) on physiology of digestive tract and health in rabbits
Is part of: Veterinarija ir zootechnika. , T. 40(62) (2007)
Extent: p. 3-8
Date: 2007
Keywords: Cikorija;Inulinas;Mikroflora;Triušiai;Chicory flour;Inulin;Microflora;Rabbits;Nutrition
Abstract: Tirta cikorijos įtaka triušių virškinimo fiziologiniams procesams. 24 Naujosios Zelandijos veislės triušiai buvo suskirstyti į tris grupes (kontrolinė, I ir II bandomosios) ir auginti iki 90 dienų. Visų grupių triušiai šerti vienodais kombinuotaisiais pašarais. Į bandomųjų grupių triušių pašarus buvo įmaišyta cikorijos tokiu santykiu: I grupės – 2,5 proc., II grupės – 5 proc. Nustatyta, kad didesnis cikorijos kiekis sumažino klubinės žarnos turinio pH ir klampumą, padidino vandens absorbciją klubinės ir aklosios žarnų virškinamajame turinyje palyginti su kontroline grupe (p≤0,05). I grupės triušiams, kurių pašaruose buvo 2,5 proc. cikorijos, padidėjo virškinamojo trakto turinio apimtis ir baltymų kiekis aklojoje žarnoje (p≤0,05). Tyrimų duomenimis, į pašarus įmaišius 5 proc. cikorijos (II grupė), ženkliai sumažėjo storosios žarnos turinio pH (p≤0,05). Apibendrinant tyrimų rezultatus galima teigti, kad cikorijoje esantis inulinas palankiai veikė triušių virškinimo fiziologinius procesus ir gali būti naudojamas kaip funkcinio maisto ingredientas triušių pašaruose
A 36-day experiment carried out on 54-day-old rabbits addressed to analyse physiological properties of diets supplemented with chicory roots flour. Twenty-four rabbits were allocated in individual cages to three treatments, in which they were fed each diet with the chicory flour at 0.25 and 50 g/kg - I and II experimental groups (Groups 1 and 2), and control (Group 3), respectively). The chicory administered at a higher dose (Group 2), lowered ileal pH and viscosity, and evoked increased hydration of ileal and caecal digesta, compared to the controls (P≤0.05). Group 1 was characterized by the highest increase in the bulk of digesta and concentration of protein in the caecum (P ≤ 0.05 vs. Group 3). The lowest colonic pH was found in Group 2 (P≤0.05 vs. Group 3). Group 1 was characterized by a significantly higher volatile fatty acids (VFA) pool size in the caecum, whereas rabbits in Group 2 had the highest colonic VFA pool size (P≤0.05 vs. Group 3). In conclusion, the chicory flour rich in inulin, exerted positive effects on the rabbit gastrointestinal tract physiology and would be a potential source of functional feed additives
Internet: http://www.lva.lt/vetzoo/data/vols/2007/40/pdf/asmenskaite.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml12.37 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

4
checked on Apr 3, 2021

Page view(s)

12
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

7
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.