Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/79480
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Svirskis, Antanas;Juknevičius, Stasys
Title: Breeding of red clover varieties for conventional and organic agriculture
Is part of: Žemdirbystė. Akademija, (Kėdainių r.) : Lietuvos žemdirbystės institutas., T. 93, Nr. 4 (2006)
Extent: p. 314-321
Date: 2006
Keywords: Veislės;Derlius;Atsparumas ligoms;Kokybė;Varieties;Yield;Resistance;Diseases;Quality
Abstract: Raudonieji dobilai – pagrindinė daugiamečių ankštinių žolių rūšis, auginama ariamose dirvose Lietuvoje ir turinti didelę ekologinę ir ekonominę reikšmę. Pagal derlingumą ir pašaro kokybę nedaug atsilieka nuo liucernų. Svarbiausia raudonųjų dobilų auginimo problema – dobilų vėžys (Sclerotinia trifoliorum Erikss.), šaknų puviniai ir dažnas išnykimas jau po pirmų naudojimo metų. Nuo 1970 metų, selekcionuojant dobilų veisles, pradėtas naudoti infekcinis augynas, kur dobilai dirbtiniu būdu užkrečiami dobilų vėžiu ir šaknų puvinių sukėlėjais. Daugkartinio atsėliavimo ir dirbtinės infekcijos fone diploidinė vėlyvųjų raudonųjų dobilų veislė ‘Arimaičiai’ atspari minėtoms ligoms, pakenčianti net atsėliavimą ir duodanti gerą sėklų ir sausųjų medžiagų derlių 2-3 metus. Nuo 2006 metų ši veislė įrašyta į ES bendrąjį žemės ūkio augalų veislių katalogą. Pastaraisiais metais į Valstybinius veislių, taip pat į stabilumo, išskirtinumo ir vienodumo (DUS testas) tyrimus Lenkijoje perduotos dvi naujos derlingos, atsparios ligoms raudonųjų dobilų veislės – tai tetraploidinė ankstyva veislė ‘Sadūnai’, ir ankstyva diploidinė veislė ‘Radviliai’. Sėkmingas šių veislių įdiegimas į gamybą turėtų prisidėti prie Lietuvos tausojamosios žemdirbystės sistemos sukūrimo
Red clover is a major perennial forage legume grown for forage on arable land in Lithuania and has great impact on economy and environmental quality. In terms of productivity and forage quality it does not lag much behind lucerne. The main problems of clover cultivation are clover rot, root rot and persistence. To solve these problems we used various breeding methods under natural and artificial infection. Nine varieties of red clover with different earliness, ploidy and disease resistance have been bred in Dotnuva, six of which have already been registered in Lithuania. These varieties perform well in terms of productivity and forage quality and are grown successfully in both conventional and ecological farming systems. The old varieties ‘Liepsna’ and ‘Kamaniai’ produced lower yield than the latest varieties, however, during the long cultivation period they have adapted very well to local agroclimatic conditions. Of special importance was the variety ‘Arimaičiai’ which produced a high yield for 2-3 years of use and appeared well suited to continuous growing. The tetraploid clover varieties ‘Vyliai’ and ‘Kiršinai’ were also valuable. However, the low seed yield produced by these varieties prevents their spread in large scale production areas. The latest varieties of red clover ‘Sadūnai’ and ‘Radviliai’ were transferred to the State Variety Testing Trials. Thus, there is a diverse range of varieties of red clover for growing both in conventional and ecological farming systems. Since 2003 most of the listed varieties have been tested for DUS. The varieties ‘Arimaičiai’ and ‘Vyčiai’ were included in the EU variety list in 2006
Internet: http://www.lzi.lt/tomai/93(4)tomas_180-328.pdf
http://www.lzi.lt/tomai/93(4)tomas_180-328.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml8.51 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

26
checked on Sep 13, 2019

Download(s)

2
checked on Sep 13, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.