Nutritional quality changes in germinating alfalfa seeds
Date |
---|
2006 |
Dygstančiose įvairių rūšių sėklose vyksta sudėtingi biocheminiai procesai, todėl kinta sėklų biocheminė sudėtis ir maistinė vertė. Liucernos daigintos 1, 3 ir 5 paras. Nustatyti dykstančių liucernų sėklų biocheminės sudėties bei maistinės vertės pokyčiai: žaliųjų baltymų ir mineralinių medžiagų kiekis didėjo, tuo tarpu riebalų kiekis ir energinė vertė mažėjo. Nepakeičiamų aminorūgščių kiekis nedaug tekito, o iš pakeičiamų – arginino kiekis sumažėjo 8,93 %, glicino – 5,75 %, serino – 4,01 %, glutamo rūgšties – 16,14 %. Po penkių daiginimo parų sėklose asparto rūgšties kiekis padidėjo 17,24 %. Riebalų rūgščių sudėtis, mineralinių medžiagų kiekis daiginamose sėklose mažai tekito.
Changes in the chemical composition and nutritive quality of germinating alfalfa seeds were studied in seeds germinated for 1, 3 and 5 days. Germination altered the chemical composition of seeds and lowered their calorific value. The effect of germination on the amino acid and fatty acid composition depended on the germination time. Essential aminoacids during germination fluctuated insignificantly. Among nonessential amino acids, during alfalfa seed germination arginine decreased by 8.93%, glycine 5.75%, serine 4.01%, glutamic acid by 16.14%. Aspartic acid content increased by 17.24% after five days of germination. Fatty acid composition and the content of mineral substances metals during alfalfa seed germination changed slightly.