Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/78323
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Gyvūnų mokslai / Animal sciences (A003)
Author(s): Matusevičius, Paulius;Januškevičius, Algirdas;Zdunczyk, Zenon;Juśkiewicz, Jerzy;Jankowski, Jan;Žilinskienė, Ana
Title: Proteinų pasisavinimo efektyvumas triušių virškinamajame trakte
Other Title: Effectivity of assimilation of dietary protein in rabbits digestive tract
Is part of: Veterinarija ir zootechnika. , T. 29 (51) (2005)
Extent: p. 93-97
Date: 2005
Keywords: Triušiai;Augimo dinamika;Baltymai;Virškininamumas;Rabbits;Growth dynamics;Protein;Digestibility
Abstract: Tyrimais nustatyta, kad pašare didėjant žalių proteinų kiekiui gerėja jų virškinamumas, nes sumažėja endogeninio azoto santykinė dalis nuo bendro azoto kiekio išmatose. Kartu pašarų, kuriuose yra daug žalių proteinų (ankštiniai augalai), proteinų struktūra paprastai mažiau atspari virškinimui. Visaverčių racionų žalių proteinų virškinamumas labiau kinta priklausomai nuo pašaro komponentų, nei nuo cheminės sudėties (de Blas et al., 1979; 1984). Žalių proteinų virškinamumas priklauso ir nuo triušių amžiaus. Tyrimai, kurių metu nustatytas virškinamumas skirtingame amžiuje (nuo nujunkymo, t. y. nuo 28 dienos iki 11 savaičių) parodė, kad žalių proteinų virškinamumas po triušių nujunkymo mažėja ir pastovų lygį pasiekia 8–9 savaitę. Šis poveikis vienodas visiems davinio komponentams
It was determined, that increment of crude protein content in feed enhances digestibility of crude protein, because part of endogenous nitrogen in total faecal nitrogen content decreases. Besides, composition of protein in feed with high crude protein content (leguminous crop feed) is generally less resistant to digestion. Applying diets, digestibility rate of crude protein depends more on feed ingredients than on its chemical structure. In addition, digestibility of dietary crude protein depends on animal age. Tests when digestibility was determined at different age (from weaning i.e. 28 days up to 11 weeks) showed, that crude protein digestibility in rabbits decreases after weaning and reaches a constant level at 8th – 9th week. This effect is the same for all dietary ingredients
Internet: http://www.lva.lt/vetzoo/data/vols/2005/29/pdf/matusevicius.pdf
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.3 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

9
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

6
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.