Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/62337
Type of publication: Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Baltrušaitytė, Laima;Šileikienė, Daiva;Česonienė, Laima
Title: Pieno kokybės vertinimo galimybės holistiniais tyrimo metodais
Other Title: Milk quality assessment options by holistic research methods
Is part of: Žmogaus ir gamtos sauga 2019 : mokslo straipsnių rinkinys = Human and nature safety 2019 : selected papers. Kaunas : Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija
Extent: p. 177-180
Date: 2019
Keywords: Pienas;Ekologinė žemės ūkio gamyba;Elektrocheminiai rodikliai;Biokristalizacija
Abstract: Darbo tikslui pasiekti tyrėme išskirtinės kokybės pieną. Atliekant elektrocheminius pieno tyrimus nustatyta, kad mažiausią 6,61 pH reikšmę turėjo Dvaro pienas 3,5 % ir Augos pienas 2,5 % riebumo, o didžiausią 6.68 pH reikšmę turėjo natūralus Almos pienas 3,8–4.2 % riebumo. Didžiausią 5,01 mS/cm savitą elektros laidumą turėjo Dvaro pienas 2,5 % riebumo, o mažiausią 4,75 mS/cm – natūralus Almos pienas. Mažiausias radoksas 0 rastas Dvaro piene 2,5 % ir 3,5 % riebumo o didžiausias 3 Augos 2,5 % riebumo piene
The highest pH (6.68) numerical value was found in natural Alma 3.5–4.2 % milk. The lowest pH (6.61) numerical value was found in the usual ,,Dvaro" milk with 3.5 % fat and organic milk ,,Auga“ 2.5% fat. Dairy conventional milk 2.5 % pH (6.66 ± 0.02) value, of organic milk ,,Auga" 3.5 pH (6.62 ± 0.01). The milk was found to be similar in all milk samples tested (4.90 ± 0.03 to 5.01 ± 0.05 mS / cm-1) with natural Alma milk 3.8-4, 2 % fat. Milk yields of 4.75 ± 0.03 mS cm-1 were determined for this milk. This indicator may be influenced by a higher fat content in the milk. The lowest numerical values of redox potential were calculated in organic milk production ,,Auga” (22.1–22.5), higher - (23.1 – 23.4) - in the usual milk of ,,Dvaro”. Dairy redox potential of natural milk Alma is 22.9. Estimation of the estimated P-values of energy shows that the most suitable value for the organic food produced by Auga (11.5–12.7), which has the lowest numerical value for the human body, is the numerical value of ,,Dvaro” milk 14.1–15.1. The energy value of natural milk ,,Alma" P (13.1) is average compared to the value of organic and conventional production. Methodological studies of the method of biocrystallization will be continued in the future
Internet: https://doi.org/10.7220/2538-9122.2019
Affiliation(s): Miškų ir ekologijos fakultetas
Proj. "Vilko ekologijos tyrimai"
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Žmogaus ir gamtos sauga: mokslo straipsnių rinkinys / Human and nature safety: selected papers

Files in This Item:
marc.xml7.16 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats

Page view(s)

472
checked on Sep 5, 2019

Download(s)

178
checked on Sep 5, 2019

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.