Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/59692
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science / Article in Clarivate Analytics Web of Science (S1)
Field of Science: Ekologija ir aplinkotyra / Ecology and environmental sciences (N012)
Author(s): Viršilė, Akvilė;Brazaitytė, Aušra;Jankauskienė, Julė;Miliauskienė, Jurga;Vaštakaitė, Viktorija;Odminytė, Ingrida;Novičkovas, Algirdas;Samuolienė, Giedrė
Title: Pre-harvest LED lighting strategies for reduced nitrate contents in leafy vegetables
Other Title: LED apšvietimo taikymas prieš derliaus nuėmimą, siekiant sumažinti nitratų kiekį žalumyninėse daržovėse
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture. Akademija, (Kėdainių r.) : LAMMC Žemdirbystės institutas, 2018, T. 105, Nr. 3
Extent: p. 249-256
Date: 2018
Keywords: Nitratų reduktazė;Nitritų reduktazė;Fotosintezė;Šviesą skleidžiantys diodai;Nitrate reductase;Nitrite reductase;Photosynthesis;Light emitting diodes;Proteins
Abstract: Salotinė sultenė (Valerianella locusta L. ‘Vit’), trispalvis burnotis (Amaranthus chlorostachys Willd. ‘Red Army’) ir skrotelinis kopūstas (Brassica rapa var. rosularis L. ‘Rozetto F1’), išauginti silpno natūralaus apšvietimo sąlygomis šiltnamyje, 1–7 dienas prieš derliaus nuėmimą buvo papildomai apšviesti 638 nm bangos ilgio raudoną šviesą skleidžiančių diodų (LED) šviesa. Siekiant išsamiai įvertinti nitratų metabolizmo valdymo galimybes žalumyninėse daržovėse, analizuotas taikyto apšvietimo poveikis nitratų (NO3 ), nitritų (NO2 ), redukuojančių fermentų aktyvumui ir augalo fotosintetiniam aktyvumui įvairių veislių daržovėse. NO3 , NO2 , suminis baltymų kiekis ir redukuojančių fermentų aktyvumas priklausė nuo augalo rūšies, apšvietimo trukmės ir jų sąveikos. Reikšmingas NO3 kieko sumažėjimas ir reduktazės aktyvumo padidėjimas nustatytas po trijų dienų trukmės šviesos poveikio. Po apšvietimo buvo nustatytas reikšmingas NO2 ir suminio baltymų kiekio padidėjimas salotinėse sultenėse ir trispalviuose burnočiuose. Skroteliniuose kopūstuose ir salotinėse sultenėse nustatyta vidutinė koreliacija tarp fotosintezės intensyvumo ir NO3 kiekio. Burnočiuose tarp šių rodiklių nustatyta neigiama neesminė koreliacija. Trumpalaikis apšvietimas raudona LED šviesa prieš derliaus nuėmimą gali būti taikomas kaip efektyvus būdas sumažinti nitratų kiekį žalumyninėse daržovėse, išaugintose silpno natūralaus apšvietimo sąlygomis. Tyrimo rezultatai patvirtina reikšmingą ryšį tarp augalo fotosintezės bei nitratų apykaitos ir kartu jautrią bei nevienodą skirtingų augalų rūšių fiziologinę reakciją į taikomą apšvietimą
Short-term pre-harvest red light treatment was evaluated as a tool to reduce nitrate (NO3 ) contents in leafy vegetables, cultivated under low-light conditions in a greenhouse. Corn salad (Valerianella locusta L., ‘Vit’), amaranth (Amaranthus chlorostachys Willd., ‘Red Army’) and tatsoi (Brassica rapa var. rosularis L., ‘Rozetto F1’) were cultivated under low-light conditions and 1–7 days before harvest were treated with 638 nm red light emitting diode light. The effects of light treatment on NO3 and nitrite (NO2 ) contents, reducing enzyme activities and plant photosynthetic performance of different leafy vegetable species were explored seeking for comprehensive approach for the control of NO3 metabolism. Nitrate, nitrite, total protein contents and reducing enzyme activity depend on plant species, lighting treatment duration and their interaction. A remarkable decrease in nitrates and an increase in NO3 reductase activity were observed 3 days after red light treatment. It followed by a significant increase in NO2 and protein contents in corn salad and amaranth. A medium correlation between photosynthetic rate and NO3 contents was determined for tatsoi and corn salad. A negative statistically insignificant correlation between these indicators was established for amaranth. Short-term pre-harvest red light treatment can be applied as a technological tool to reduce NO3 contents in green vegetables, cultivated under low-light conditions. The obtained results confirm the significant relationship between plant photosynthetic rate and nitrate metabolism, as well as indicate the sensitive, but differential physiological response of different vegetable species to the applied lighting
Internet: http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2018/08/105_3_str32.pdf
Affiliation(s): Gamtos mokslų fakultetas
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų institutas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml12.54 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

WEB OF SCIENCETM
Citations 5

1
checked on Jun 6, 2021

Page view(s)

101
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

13
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.