Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/50877
Type of publication: Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus (S1);Article in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)
Field of Science: Agronomija (A001);Agronomy (A001);Aplinkos inžinerija (T004);Environmental engineering (T004)
Author(s): Čiplienė, Aušra;Maruška, Audrius Sigitas;Raila, Algirdas;Zvicevičius, Egidijus;Ragažinskienė, Ona;Stankevičius, Mantas
Title: The quantity of biologically active substances in purple coneflower as influenced by the preparation methods and drying technologies
Other Title: Rausvažiedžių ežiuolių paruošimo būdų ir džiovinimo technologijų įtaka biologiškai veiklių medžiagų kiekiui
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture. Akademija, (Kėdainių r.) : LAMMC Žemdirbystės institutas, T. 102, Nr. 3, 2015
Extent: p. 297-304
Date: 2015
Keywords: Biologiškai veiklios medžiagos;Džiovinimo technologijos;Vaistiniai augalai;Rausvažiedė ežiuolė;Biologically active compounds;Drying technology;Medicinal plants;Purple coneflower
Abstract: Lietuvoje vienas perspektyviausių vaistinių augalų yra rausvažiedė ežiuolė (Echinaceae purpureae (L.) Moench). Jos vaistinėje augalinėje žaliavoje sukaupiama daugiau nei 200 biologiškai aktyvių medžiagų komponentų; vieni svarbiausių – fenolinės rūgštys, tarp jų ir cikorinė rūgštis. Ką tik nuimtos rausvažiedės ežiuolės žaliavos drėgnis gali būti iki 80 %. Jam sumažinti dažniausiai taikomos įvairios džiovinimo technologijos, kurių metu patiriami biologiškai veiklių medžiagų nuostoliai. Siekiant nustatyti rausvažiedžių ežiuolių paruošimo būdų bei džiovinimo technologijų įtaką džiūvimo procesui ir vaistinės augalinės žaliavos kokybei, buvo atlikti eksperimentiniai palyginamieji tyrimai. Nustatyta, kad rausvažiedžių ežiuolių stiebai sudaro 48,7 % augalo masės ir yra didžiausia jų antžeminė dalis, atitinkamai 1,5 ir 2,6 karto viršijanti lapų bei žiedų masę. Rausvažiedžių ežiuolių žieduose, lapuose ir stiebuose didžiausią dalį fenolinių junginių sudarė fenolinės rūgštys. Tyrimų metu buvo nustatytas jų pasiskirstymas įvairiose augalo antžeminėse dalyse: žieduose – nuo 64,66 ± 3,23 iki 92,08 ± 4,60 mg gs.m. -1 RE (rutino ekvivalento), lapuose – nuo 47,46 ± 2,37 iki 76,9 ± 3,85 mg gs.m. -1 RE, stiebuose – nuo 15,2 ± 1,05 iki 22,99 ± 1,15 mg gs.m. -1 RE
The purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) Moench) is one of the most promising medicinal plants in Lithuania. More than 200 biologically active substances, and the most important components among them – phenolic acids, including chicoric acid are accumulated in the medicinal plant raw material. Moisture content of purple coneflower raw material can reach up to 80% just after harvest, thus different drying technologies are used to reduce moisture content and this process involves losses of bio-active substances. An experimental comparative research was carried out to determine the influence of preparation and drying methods of purple coneflower for drying process and quality. It was found that weight of purple coneflower stems accounted for 48.7% of the total plant weight and they formed the largest above-ground part of a plant, which was by 1.5 and 2.6 times higher than the weight of leaves and flowers, respectively. In flowers, leaves and stems of purple coneflower, phenolic acids constituted the biggest part of phenolic compounds. The distribution of phenolic acids in different above-ground plant parts was from 64.66 ± 3.23 to 92.08 ± 4.60 mg gd.m. -1 RE (rutin equivalent) in flowers, from 47.46 ± 2.37 to 76.9 ± 3.85 mg gd.m. -1 RE in leaves and from 15.2 ± 1.05 to 22.99 ± 1.15 mg gd.m. -1 RE in stems
Internet: http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2015/08/102_3_str38.pdf
http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/wp-content/uploads/2015/08/102_3_str38.pdf
Affiliation(s): Biochemijos katedra
Biologijos katedra
Gamtos mokslų fakultetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Žemės ūkio akademija
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.75 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

108
checked on Jun 15, 2019

Download(s)

4
checked on Jun 15, 2019

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.