Ežiuocito tinktūros gamybos technologija ir analizė
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Bernatonienė, Jurga | ||
Date |
---|
2002 |
Šio darbo tikslas – iš rausvažiedžių ežiuolių žolės ir erškėčių vaisių paruošti etanolinės ištraukos gamybos technologiją, parinkti analizės metodus, nustatyti ištraukos stabilumą; pagamintai ištraukai suteikti pavadinimą; parengti ir patvirtinti farmakopėjos straipsnį. Eksperimentiniais tyrimais nustatyta, kad optimali etanolio koncentracija – 50 tūrio proc., rausvažiedžių ežiuolių žolės dalelių dydis – 2–4 mm, erškėčių vaisių – 0,5–1 mm, gamybos būdas – perkoliacija, ekstrakto ištekėjimo iš perkoliatoriaus greitis – 0,2 ml/min., brinkimo laikas – 6 valandos. Tinktūra standartizuota pagal cikoro rūgšties, askorbo rūgšties ir raugų kiekius, sausą likutį, santykinį tankį, lūžio rodiklį, etanolio koncentraciją. Atliktos kokybės reakcijos: raugams – su geležies amonio sulfato tirpalu (žalia spalva); askorbo rūgščiai – su vario tartrato reagentu (raudonos spalvos nuosėdos) ir su sidabro nitrato tirpalu (pilkos spalvos nuosėdos); hidroksicinamono rūgštys nustatytos spektrofotometriškai matuojant tinktūros tirpalo[...].