Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/47706
Type of publication: Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Chemija / Chemistry (N003)
Author(s): Milašienė, Rasa;Kornyšova, Olga;Maruška, Audrius
Title: Kiekybinis kofeino įvertinimas kavoje kapiliarinės skysčių chromatografijos metodu naudojant monolitinį atvirkščių fazių sorbentą
Other Title: Quantitative determination of caffeine in coffee by means of capillary liquid chromatography with monolithic reversed phase silica capillary column
Is part of: Maisto chemija ir technologija = Food Chemistry and technology. Kaunas : KTU Maisto institutas., T. 40, nr. 2 (2006)
Extent: p. 36-42
Date: 2006
Keywords: Kofeinas;Kava;Monolitinis atvirkščių fazių silikagelis;Kapiliarinė skysčių chromatografija;Coffee;Caffeine;Capillary liquid chromatography;Monolithic reversed phase silica
Abstract: Kofeinas yra metilksantinas, plačiai vartojamas kaip stimuliatorius, budrumą, žvalumą, ištvermę palaikanti biologiškai aktyvi medžiaga. Kofeino yra įvairiuose kavos, arbatos vandeniniuose gėrimuose, kolos riešutuose, matėje, jis taip pat yra daugelio vaistinių preparatų sudedamoji dalis. Tačiau reikia nepamiršti, kad kofeinas žmogaus organizmui gali būti ir žalingas. Jis sukelia ilgalaikę ir nepageidaujamą nemigą, kartais net galvos skausmą, nuvargina kūną, veidui suteikia geltoną atspalvį, mažina lytinį pajėgumą, sunkina širdies veiklą, sukelia melancholiją, greitai vystosi priklausomybė nuo jo. Toksiškumą suaugusiesiems gali sukelti jau 1 g kofeino, o mirtį – 5–10 g [1]. Toksinė kofeino koncentracija kraujyje – 200 µM. Todėl būtina reguliuoti ir sekti suvartojamo kofeino kiekį.[...]
Caffeine is methylxantine, which is widely used as a stimulant. It is a quantative part of many beverages (coffee, tea, mate), medical preparations. Caffeine can also be harmful to the human body. The aim of this study was to determine the quantity of caffeine by means of capillary liquid chromatography in different coffee varieties and in coffee prepared in using different ways. 23 different varieties of roasted, ground and instant coffee were selected for analysis and comparison of caffeine content. The comparison was carried out between five different ways of “Jacobs Krönung” coffee preparation. Results showed that instant coffee is stronger and the concentration of caffeine differs by 72.97 % among the sorts that were investigated. Concentration of caffeine as a subject to preparation way differs by 9.4 %. The strongest coffee was prepared by a standard method used in the Food Quality Assurance and Control laboratories for caffeine detection in coffee. The lowest concentration that can be quantified (LOQ) was 1.25 μg/ml and the limit of detection (LOD) was 3.25 μg/ml
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/47706
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml10.53 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

190
checked on Dec 11, 2020

Download(s)

18
checked on Dec 11, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.