Kiekybinis kofeino įvertinimas kavoje kapiliarinės skysčių chromatografijos metodu naudojant monolitinį atvirkščių fazių sorbentą
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2006 |
Kofeinas yra metilksantinas, plačiai vartojamas kaip stimuliatorius, budrumą, žvalumą, ištvermę palaikanti biologiškai aktyvi medžiaga. Kofeino yra įvairiuose kavos, arbatos vandeniniuose gėrimuose, kolos riešutuose, matėje, jis taip pat yra daugelio vaistinių preparatų sudedamoji dalis. Tačiau reikia nepamiršti, kad kofeinas žmogaus organizmui gali būti ir žalingas. Jis sukelia ilgalaikę ir nepageidaujamą nemigą, kartais net galvos skausmą, nuvargina kūną, veidui suteikia geltoną atspalvį, mažina lytinį pajėgumą, sunkina širdies veiklą, sukelia melancholiją, greitai vystosi priklausomybė nuo jo. Toksiškumą suaugusiesiems gali sukelti jau 1 g kofeino, o mirtį – 5–10 g [1]. Toksinė kofeino koncentracija kraujyje – 200 µM. Todėl būtina reguliuoti ir sekti suvartojamo kofeino kiekį.[...].
Caffeine is methylxantine, which is widely used as a stimulant. It is a quantative part of many beverages (coffee, tea, mate), medical preparations. Caffeine can also be harmful to the human body. The aim of this study was to determine the quantity of caffeine by means of capillary liquid chromatography in different coffee varieties and in coffee prepared in using different ways. 23 different varieties of roasted, ground and instant coffee were selected for analysis and comparison of caffeine content. The comparison was carried out between five different ways of “Jacobs Krönung” coffee preparation. Results showed that instant coffee is stronger and the concentration of caffeine differs by 72.97 % among the sorts that were investigated. Concentration of caffeine as a subject to preparation way differs by 9.4 %. The strongest coffee was prepared by a standard method used in the Food Quality Assurance and Control laboratories for caffeine detection in coffee. The lowest concentration that can be quantified (LOQ) was 1.25 μg/ml and the limit of detection (LOD) was 3.25 μg/ml.