Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/46649
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kituose recenzuojamuose leidiniuose / Article in other peer-reviewed editions (S5)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Obelevičius, Kęstutis
Title: Vietinių ir introduktuotų prieskoninių augalų dekotratyvinių savybių įvertinimas
Other Title: Evaluation of ornamental properties of native and introduced culinary plants
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 1(6), 2010
Extent: p. 121-125
Date: 2010
Keywords: Prieskoniniai augalai;Morfologiniai požymiai;Dekoratyvūs;Culinary plants;Morphological properties;Ornamental prop
Abstract: Straipsnyje apibendrinti VDU Kauno botanikos sodo prieskoninių augalų kolekcijoje auginamų ir tiriamų dekoratyvinių prieskoninių augalų morfologiniai – dekoratyviniai požymiai. Tirta 44 augalų rūšys. Tai prieskoniniai augalai, turintys dekoratyvinius lapus, žiedus ar vaisius. Kai kurie iš tirtųjų augalų yra lietuviškų darželių augalai, nuo seniausių laikų auginti ir kaip gelės, ir kaip prieskoniai. Kiti augalai introdukuoti vėliau, tačiau dekoratyvūs ir juos galima auginti želdiniuose, darželiuose. Daugiausia iš tirtųjų prieskoninių augalų yra dekoratyviais lapais bei žiedais
Morphological and ornamental properties of ornamental culinary plants grown in a collection of culinary plants in the Botanical Garden of Kaunas Vytautas Magnus University are generalized in the article. Forty–four species of plants were researched. All are culinary plants with ornamental leaves, flowers or fruit. Some of the plants were grown in Lithuanian flowerbeds from time out of mind as ornamentals as well as culinary herbs. Other plants were introduced at a later date, but they are ornamental too and can be grown in flower gardens. Ornamental leaves and flowers are characteristic for most of the explored culinary plants
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/46649
Affiliation(s): Botanikos sodas
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml7.09 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

75
checked on May 1, 2021

Download(s)

8
checked on May 1, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.