Aplinkos sąlygų poveikis C apykaitai agroekosistemose
Date | Volume | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2015 | 19 | 66 | 77 |
Kintant klimatui svarbu įvertinti ir mažinti įvairių žmogaus sukurtų ekosistemų indėlį. Tyrimų tikslas – įvertinti ir palyginti skirtingų agroekosistemų anglies (C) apykaitos kitimą, priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Tyrimai vykdyti kukurūzų (Zea mays L.) ir rapsų (Brassica napus L.) vegetacijos metu, 2014 m. birželio–rugsėjo mėn., VŠĮ „ASU mokomajame ūkyje“. Buvo nustatyta, kad CO2 emisija kinta vegetacijos metu (birželio–rugpjūčio mėn.) ir koreliuoja su aplinkos sąlygomis. Dirvožemio drėgnis vegetacijos metu padidėjo 37–40 %, o dirvos temperatūra – 14,4–29 °C, atitinkamai dirvožemio CO2 emisijos padidėjo 17 %. Vidutinė dirvožemio CO2 emisija vegetacijos metu nustatyta didesnė vasarinių rapsų pasėliuose (2,199±0,25 μmol m–2 s–1) negu kukurūzų pasėliuose (1,971±0,12 μmol m–2 s–1). Didžiausios dirvožemio CO2 emisijos (2,963±0,28 μmol m–2 s–1 ir 2,432±0,23 μmol m–2 s–1) buvo kukurūzų liepos mėn. antroje pusėje ir rapsų pasėliuose birželio mėn. – priklausė nuo augalų augimo tarpsnio ir klimato sąlygų, t. y. temperatūros (r = 0,8) ir dirvožemio drėgnio (r = 0,6). Vidutinė grynoji C apykaita buvo didesnė kukurūzų agroekosistemoje (15,54 t ha–1) negu rapsų (10,30 t ha–1).
The aim of this research was to calculate and compare the carbon (C) budget of agroecosystems, identifying seasonal respiratory soil carbon dioxide (CO2) (Ra+h) and assimilated photosynthetic CO2 at different growth stages. The research was carried out for maize (Zea mays L.) and rapeseed (Brassica napus L.) agroecosystems during the vegetation period (June - September, 2014) at the PI ASU Training Farm. The mean soil CO2 emissions were 1.971 ± 0,12 μmol m-2s-1 for maize, and 2.199 ± 0.25 μmol m-2s-1 for rapeseed. The highest measured soil CO2 emissions were 2.432 ± 0.23 μmol m-2s-1 for rapeseed in June, and 2.963 ± 0.28 μmol m-2s-1 for maize in the second part of July. The mean C budget in maize agroecosystems was 15.54 t ha-1, while it was 10.30 t ha-1 in rapeseed.
(Online) ISSN 2345-0215