Capillary electrophoresis method for determination of bitter (α- and β-) acids in Humulus lupulus L. Lithuanian varieties
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2005 |
Tyrimai atlikti 2000–2005 m. Vytauto Didžiojo universiteto Chemijos katedroje ir Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode. Tyrimo objektas – paprastojo apynio veislės – vidutinio ankstyvumo ‘Kauno Gražieji’, ‘Kauno Ankstyvieji’, vidutinio vėlyvumo ‘Fredos Derlingieji’, ‘Fredos Taurieji’ ir ‘Raudoniai’, sukurtos 1952–1975 m. hibridizacijos metodu Kaune, Vidurio Lietuvoje. Introdukuojamos ir tiriamos apynio veislės paveldėjo vietinio laukinio apynio adaptacines savybes, praėjo visą vegetaciją iki spurgų brandos respublikos klimatinėmis sąlygomis. Optimizuotas kapiliarinės elektroforezės metodas α- ir β-rūgštims nustatyti ir atlikti jo įteisinimo žingsniai. Apskaičiuotos α-rūgščių aptikimo (100 mg/ml) ir nustatymo (200 mg/ml) ribos. Naudojant optimizuotą kapiliarinės elektroforezės metodą analizuotos penkios Lietuvoje sukurtos paprastojo apynio veislės.
The research was performed in 2000–2005 at Vytautas Magnus University (VMU) Department of Chemistry and Kaunas Botanical Garden of Vytautas Magnus University (KBG). The object of the research was varieties of Humulus Lupulus: moderately early ‘Kauno Gražieji’, ‘Kauno Ankstyvieji’, moderately late ‘Fredos Derlingieji’, ‘Fredos Taurieji’ and ‘Raudoniai’ nurtured in 1952–1975 by hybridization. These hop varieties have inherited the characteristic properties from local wild hops acquired by pas the whole vegetation period, including the complete ripening of cones, in the climatic conditions of Lithuania. The method of capillary zone electrophoresis (CZE) was optimized and validated for analysis of hop α- and β-acids. By the CZE method, cones of five hop Lithuanian varieties cultivated and preserved in the collection of KBG were analyzed.