Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/37717
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List / Article in Clarivate Analytics Web of Science Master Journal List (S2)
Field of Science: Chemija / Chemistry (N003)
Author(s): Čeksterytė, Violeta;Račys J;Kaškonienė, Vilma;Venskutonis, Petras Rimantas
Title: Fatty acid composition in beebread
Other Title: Riebalų rūgščių sudėtis bičių duonelėje
Is part of: Biologija = Biology. Vilnius : Academia, 2008, Vol. 54, no. 4
Extent: p. 253-257
Date: 2008
Keywords: Pollen;Beebread;Fatty acid composition
Abstract: Buvo tirta žiedadulkių ir riebalų rūgščių sudėtis bičių duonelėje. Pavasarinėje bičių duonelėje rasta 45,1 ± 3,0% karklų, o rinktoje vasarą – 78.7 ± 4.5% rapsų žiedadulkių. Tyrimo duomenimis, bičių duonelėje yra įvairios struktūros riebalų rūgščių. Nustatyta dvidešimt dvi riebalų rūgštys, iš kurių penkios – ω-3 struktūros, keturios – ω-6, trys – ω-9 polinesočiosios riebalų rūgštys. Bičių duonelėje, kurioje rapsų žiedadulkės sudarė 45,1 ± 3,0% ir 61,7 ± 4,0%, polinesočiųjų rūgščių ω-6 ir ω-3 santykis 1 : 1. Bičių duonelėje, kurioje rapsų žiedadulkių buvo 78,7 ± 4.5,%, šių rūgščių santykis 2 : 1
Pollen and fatty acid composition were studied in the beebread collected in spring and summer. Willow pollen in spring beebread comprised 45.1 ± 3.0%, while rape pollen in summer beebread constituted 78.7 ± 4.5%. Twenty-two fatty acids were identified in beebread, including five ω-3, four ω-6 and three ω-9 polyunsaturated fatty acids. The ratio of ω-6 and ω-3 fatty acids was 1 : 1 in beebread samples where rape pollen constituted 45.1 ± 3.0% and 61.7 ± 4.0%, while this ratio was 2 : 1 in the beebread with a higher content of rape pollen, 78.7 ± 4.5%
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/37717
Affiliation(s): Kauno technologijos universitetas
Lietuvos žemdirbystės institutas
Appears in Collections:Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

79
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

9
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.