Fatty acid composition in beebread
Author | Affiliation | |
---|---|---|
Čeksterytė, Violeta | ||
Date |
---|
2008 |
Buvo tirta žiedadulkių ir riebalų rūgščių sudėtis bičių duonelėje. Pavasarinėje bičių duonelėje rasta 45,1 ± 3,0% karklų, o rinktoje vasarą – 78.7 ± 4.5% rapsų žiedadulkių. Tyrimo duomenimis, bičių duonelėje yra įvairios struktūros riebalų rūgščių. Nustatyta dvidešimt dvi riebalų rūgštys, iš kurių penkios – ω-3 struktūros, keturios – ω-6, trys – ω-9 polinesočiosios riebalų rūgštys. Bičių duonelėje, kurioje rapsų žiedadulkės sudarė 45,1 ± 3,0% ir 61,7 ± 4,0%, polinesočiųjų rūgščių ω-6 ir ω-3 santykis 1 : 1. Bičių duonelėje, kurioje rapsų žiedadulkių buvo 78,7 ± 4.5,%, šių rūgščių santykis 2 : 1.
Pollen and fatty acid composition were studied in the beebread collected in spring and summer. Willow pollen in spring beebread comprised 45.1 ± 3.0%, while rape pollen in summer beebread constituted 78.7 ± 4.5%. Twenty-two fatty acids were identified in beebread, including five ω-3, four ω-6 and three ω-9 polyunsaturated fatty acids. The ratio of ω-6 and ω-3 fatty acids was 1 : 1 in beebread samples where rape pollen constituted 45.1 ± 3.0% and 61.7 ± 4.0%, while this ratio was 2 : 1 in the beebread with a higher content of rape pollen, 78.7 ± 4.5%.