Evaluation of productivity and biochemical components in fruit of different Viburnum accessions
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Date |
---|
2008 |
VDU Kauno botanikos sodo lauko kolekcijoje įvertinti Viburnum genties pavyzdžiai, kurių vaisiai naudojami maistui, ir išskirti vertingiausi. Didžiausiu derlingumu ir kekių dydžiu išsiskyrė V. opulus veislės ‘Krasnaja Grozd’ ir ‘Leningradskaja Otbornaja’, P3 klonas ir V. trilobum rūšis. Biocheminiais vaisių tyrimais nustatytas didelis askorbo rūgšties, antocianinų, fenolinių junginių bei karotinoidų kiekių varijavimas. Didžiausiu bendru fenolinių junginių kiekiu pasižymėjo V. trilobum ir V. sargentii rūšys.
Accessions of the genus Viburnum with edible fruits were investigated in the field collection of the Kaunas Botanical Garden of VMU and those most valuable were selected. Three accessions of V. opulus and the species V. trilobum were distinguished for productivity and raceme size. Biochemical examination of fruit revealed a considerable variation among the accessions in regarding the content of ascorbic acid, anthocyanins, phenolic compounds and carotenoids. V. trilobum and V. sargentii fruits should be appreciated as a source of valuable biochemical components, phenolic in particular.