Perspektyvių prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo ir vaistinės augalinės žaliavos inovatyvios džiovinimo technologijos
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
LT | Kauno kolegija | LT | ||
LT | ||||
Date |
---|
2017 |
Tarptautinių institucijų didžiulis dėmesys skiriamas vaistinių, prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo technologijų bei vaistinės augalinės žaliavos kokybei, saugumui ir efektyvumui bei teisinės bazės kūrimui. Lietuvoje spartus vaistažolininkystės vystymasis kelia vis didesnius reikalavimus vaistažolininkystės, kaip augalininkystės šakos, plėtrai, moksliniams tyrimams, studijoms ir žinių sklaidai. Prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo procese yra svarbu gerai suprasti aromatinių augalų auginimo bei jų vaistinės žaliavos ruošimo technologijas. Tyrimo objektu pasirinkta paprastasis čiobrelis (Thymus vulgaris L.), vaistinis šalavijas (Salvia officinalis L.), krūminė perilė (Perilla frutescens (L.) Britton), vaistinis isopas (Hyssopus officinalis L.), paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare L.) – perspektyvūs prieskoniniai (aromatiniai), vaistiniai augalai, kurie yra introdukuoti ir auginami Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių (aromatinių) augalų kolekcijų sektoriuje. Darbo tikslas – pateikti botaninę charakteristiką ir įvertinti perspektyvių penkių rūšių prieskoninių (aromatinių), vaistinių augalų auginimo bei vaistinės augalinės žaliavos ruošimo technologijas.
International institutions great attention paid to pharmacies spice (aromatic) cultivation technology and pharmacy plant raw material quality, safety and efficiency and the rule base. Lithuania herbal business rapid development are increasing their demands herbal business as branches of crop production, development, research, study and dissemination of knowledge. Spices (aromatic) plants growing in the process it is important to thoroughly understand the cultivation of aromatic plants and their medicinal raw materials preparation technology. The study object are selected – Salvia officinalis L., Hyssopus officinalis L., Thymus vulgaris L., Origanum vulgare L., Perilla frutescens (L.) Britton - are principal viable spice (aromatic), medicinal plants that are introduced and cultivated in Botanical Garden of Vytautas Magnus University sector of Medicinal and spice (aromatic) plants. The aim of research – evaluate five kinds of spice (aromatic), medicinal plant cultivation and medicinal plant raw material preparation technologies.
ISSN 2335-7282 (online)