Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/36050
Type of publication: Straipsnis tarptautinėse DB ir/ar pripažintose leidyklose (S4);Article in international databases and / or recognized publishing houses (S4)
Field of Science: Botanika (N013);Botany (N013)
Author(s): Šeinauskienė, Erika;Saunoriūtė, Sandra;Ragažinskienė, Ona
Title: Perspektyvių prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo ir vaistinės augalinės žaliavos inovatyvios džiovinimo technologijos
Other Title: Promising spice (aromatic) plant growing and medicinal plant materials innovative drying technology
Is part of: Dekoratyviųjų ir sodo augalų sortimento, technologijų ir aplinkos optimizavimas: mokslo darbai = Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment: scientific articles. Kaunas : Kauno kolegija, 2017, Nr. 8(13)
Extent: p. 97-104
Date: 2017
Note: ISSN 2335-7282 (online)
Keywords: Thymus vulgaris L;Origanum vulgare L;Perilla frutescens L. Britton;Vaistažolininkystė;Prieskoniniai aromatiniai augalai;Džiovinimo technologijos;Spices and aromatic plants;Medicinal plants;Drying technology;Salvia officinalis L;Hyssopus officinalis L
Abstract: Tarptautinių institucijų didžiulis dėmesys skiriamas vaistinių, prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo technologijų bei vaistinės augalinės žaliavos kokybei, saugumui ir efektyvumui bei teisinės bazės kūrimui. Lietuvoje spartus vaistažolininkystės vystymasis kelia vis didesnius reikalavimus vaistažolininkystės, kaip augalininkystės šakos, plėtrai, moksliniams tyrimams, studijoms ir žinių sklaidai. Prieskoninių (aromatinių) augalų auginimo procese yra svarbu gerai suprasti aromatinių augalų auginimo bei jų vaistinės žaliavos ruošimo technologijas. Tyrimo objektu pasirinkta paprastasis čiobrelis (Thymus vulgaris L.), vaistinis šalavijas (Salvia officinalis L.), krūminė perilė (Perilla frutescens (L.) Britton), vaistinis isopas (Hyssopus officinalis L.), paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare L.) – perspektyvūs prieskoniniai (aromatiniai), vaistiniai augalai, kurie yra introdukuoti ir auginami Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių (aromatinių) augalų kolekcijų sektoriuje. Darbo tikslas – pateikti botaninę charakteristiką ir įvertinti perspektyvių penkių rūšių prieskoninių (aromatinių), vaistinių augalų auginimo bei vaistinės augalinės žaliavos ruošimo technologijas
International institutions great attention paid to pharmacies spice (aromatic) cultivation technology and pharmacy plant raw material quality, safety and efficiency and the rule base. Lithuania herbal business rapid development are increasing their demands herbal business as branches of crop production, development, research, study and dissemination of knowledge. Spices (aromatic) plants growing in the process it is important to thoroughly understand the cultivation of aromatic plants and their medicinal raw materials preparation technology. The study object are selected – Salvia officinalis L., Hyssopus officinalis L., Thymus vulgaris L., Origanum vulgare L., Perilla frutescens (L.) Britton - are principal viable spice (aromatic), medicinal plants that are introduced and cultivated in Botanical Garden of Vytautas Magnus University sector of Medicinal and spice (aromatic) plants. The aim of research – evaluate five kinds of spice (aromatic), medicinal plant cultivation and medicinal plant raw material preparation technologies
Internet: http://www.zak.lt/wp-content/uploads/2017_97_104.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12259/36050
https://hdl.handle.net/20.500.12259/36050
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Botanikos sodas
Gamtos mokslų fakultetas
Appears in Collections:1. Straipsniai / Articles
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml11.19 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

84
checked on May 24, 2019

Download(s)

10
checked on May 24, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.