Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/35344
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPataro, Gianpiero-
dc.contributor.authorBobinas, Česlovas-
dc.contributor.authorFerrari, Giovanna-
dc.contributor.authorLamanauskas, Nerijus-
dc.contributor.authorŠatkauskas, Saulius-
dc.contributor.authorViškelis, Pranas-
dc.contributor.authorBobinaitė, Ramunė-
dc.coverage.spatialLT-
dc.date.accessioned2017-11-10T07:50:43Z-
dc.date.available2017-11-10T07:50:43Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn13923196-
dc.identifier.otherVDU02-000020911-
dc.identifier.urihttp://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1031_str11/-
dc.identifier.urihttp://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1031_str11/-
dc.identifier.urihttps://eltalpykla.vdu.lt/1/35344-
dc.description.abstractApdorojimas impulsiniu elektriniu lauku yra neterminis apdorojimo būdas, naudojamas augalų ląstelėms suardyti, dėl to padidėja sulčių išeiga arba bioaktyvių medžiagų išgavimas. Kadangi 97 % aviečių parduodamos perdirbtos, yra svarbu padidinti sulčių arba bioaktyvių medžiagų išgavimą. Tyrimo metu nustatyta, jog avietes apdorojus impulsiniu elektriniu lauku ir mechaniškai spaudžiant (1,32 bar, 6 min), sulčių išeiga padidėjo 9–25 %. Lyginant su šviežių uogų išspaudomis, impulsiniu elektriniu lauku apdorotų aviečių išspaudų ekstraktai turėjo iki 22 % daugiau fenolinių junginių bei iki 26 % daugiau antocianinų ir pasižymėjo iki 24 % didesniu antioksidaciniu aktyvumu. Silpnas impulsinis elektrinis laukas (1 kV cm-1 elektrinio lauko stiprumas ir 6 kJ kg-1 bendroji specifinė energija) buvo pakankamas, siekiant padidinti sulčių išeigą ir bioaktyvių medžiagų išgavimą iš aviečių išspaudųlt
dc.description.abstractPulsed electric field (PEF) is a non thermal treatment, which could be employed for plant tissue disintegration which leads to increased juice yield and enhanced extraction of bioactive compounds. Since 97% of red raspberries (Rubus idaeus L.) are sold processed into juices or other products, it is important to increase juice yield and bioactive compounds extraction. This study investigated the effect of PEF pretreatment on red raspberries processing. After PEF pretreatment and mechanical pressing (1.32 bar for 6 min) the juice recovery from raspberries increased in the range of 9–25%. Compared to the untreated sample, press cake extracts contained significantly higher amounts of total phenolics (up to 22%), total anthocyanins (up to 26%) and higher ferric reducing antioxidant power (FRAP) (up to 24%). Mild PEF pretreatment (1 kV cm-1 electric field strength and 6 kJ kg-1 total specific energy) was sufficient to achieve higher raspberry juice recovery and to enhance extraction of bioactive compounds from raspberry press cake left after the juice pressing. PEF pretreatment of red raspberries is a promising technique to improve the efficiency of industrial processing of raspberriesen
dc.description.sponsorshipBiologijos katedra-
dc.description.sponsorshipGamtos mokslų fakultetas-
dc.description.sponsorshipLAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas-
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetas-
dc.format.extentp. 83-90-
dc.language.isoen-
dc.relation.ispartofŽemdirbystė = Agriculture. Akademija, (Kėdainių r.) : LAMMC Žemdirbystės institutas, 2016, T. 103, Nr. 1-
dc.relation.isreferencedbyScience Citation Index Expanded (Web of Science)-
dc.relation.isreferencedbyCAB Abstracts-
dc.relation.isreferencedbyIndexCopernicus-
dc.relation.isreferencedbyScopus-
dc.rightsSutarties data 2017-04-12, nr. B000233, laisvai prieinamas internetelt_LT
dc.subjectAntocianinailt
dc.subjectImpulsinis elektrinis laukaslt
dc.subjectLąstelių dezintegracijalt
dc.subjectRubus idaeuslt
dc.subjectAnthocyaninsen
dc.subjectCell disintegrationen
dc.subjectJuice recoveryen
dc.subjectPulsed electric fielden
dc.subjectRubus idaeusen
dc.subject.otherBiologija (N010)lt
dc.subject.otherBiology (N010)en
dc.subject.otherBiofizika (N011)lt
dc.subject.otherBiophysics (N011)en
dc.titleImpact of pulsed electric field treatment on juice yield and recovery of bioactive compounds from raspberries and their by-productsen
dc.title.alternativeImpulsinio elektrinio lauko įtaka sulčių ir bioaktyvių medžiagų išgavimui iš aviečių ir jų produktųlt
dc.typeStraipsnis Clarivate Analytics Web of Science ar/ir Scopus (S1)lt
dc.typeArticle in Clarivate Analytics Web of Science or / and Scopus (S1)en
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.13080/z-a.2016.103.011-
dcterms.bibliographicCitation31-
dc.date.updated2017-11-13T10:29Z-
local.object{"source": {"code": "vdu", "handle": "35835"}, "publisher": {"name": "LAMMC Žemdirbystės institutas", "list": false}, "db": {"clarivate": true, "scopus": true, "list": true}, "issn": ["1392-3196"], "doi": "10.13080/z-a.2016.103.011", "code": "S1", "subject": ["N010", "N011"], "url": ["http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1031_str11/", "https://eltalpykla.vdu.lt/1/35344"], "country": "LT", "language": "en", "area": "N", "original": true, "pages": 8, "sheets": 0.571, "account": {"year": 2016, "late": true}, "na": 7, "nip": 1, "affiliation": [{"contribution": 0.0714285714285714, "aip": 2, "country": ["LT"], "rel": "aut", "org": [{"create": true, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "0", "code": "111950396", "unit": {"name": "Gamtos mokslų fakultetas", "id": "01", "level": "2", "type": "fak", "research": "1", "status": "0", "unit": {"name": "Biologijos katedra", "id": "0102", "level": "3", "type": "kat", "research": "1", "status": "0"}}}, {"create": false, "name": "LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas", "id": "302474014"}], "id": "867539BB96F75A6D7B6755BD915E1EB7", "lname": "Lamanauskas", "fname": "Nerijus", "status": "0", "name": "Lamanauskas, Nerijus"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["IT"], "rel": "aut", "lname": "Pataro", "fname": "Gianpiero", "status": "0", "name": "Pataro, Gianpiero"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["LT"], "rel": "aut", "org": [{"create": false, "name": "LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas", "id": "302474014"}], "id": "5E5897A7FF0639574A90703582D98DE0", "lname": "Bobinas", "fname": "Česlovas", "status": "0", "name": "Bobinas, Česlovas"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["LT"], "rel": "aut", "org": [{"create": true, "name": "Vytauto Didžiojo universitetas", "id": "111950396", "level": "0", "type": "uni", "research": "1", "status": "1", "code": "111950396", "unit": {"name": "Gamtos mokslų fakultetas", "id": "01", "level": "2", "type": "fak", "research": "1", "status": "1", "unit": {"name": "Biologijos katedra", "id": "0102", "level": "3", "type": "kat", "research": "1", "status": "1"}}}], "id": "FB0BEA3FB76F9141D78087194DD552D7", "lname": "Šatkauskas", "fname": "Saulius", "status": "1", "orcid": "0000-0002-9001-7767", "name": "Šatkauskas, Saulius"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["LT"], "rel": "aut", "org": [{"create": false, "name": "LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas", "id": "302474014"}], "id": "34FBCAF9EC3B4375E5F7612D688DEC16", "lname": "Viškelis", "fname": "Pranas", "status": "1", "name": "Viškelis, Pranas"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["LT"], "rel": "aut", "org": [{"create": false, "name": "LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas", "id": "302474014"}], "id": "4C0B815FDB0D0FCB8F3C95765C9DC4CD", "lname": "Bobinaitė", "fname": "Ramunė", "status": "0", "name": "Bobinaitė, Ramunė"}, {"contribution": 0.142857142857143, "aip": 1, "country": ["IT"], "rel": "aut", "lname": "Ferrari", "fname": "Giovanna", "status": "0", "name": "Ferrari, Giovanna"}]}-
local.typeS-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptBiologijos katedra-
crisitem.author.deptBiologijos katedra-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptGamtos mokslų fakultetas-
Appears in Collections:1. Straipsniai / Articles
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications
Files in This Item:
marc.xml12.12 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show simple item record

Page view(s)

128
checked on Aug 15, 2019

Download(s)

36
checked on Aug 15, 2019

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.