Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/35344
Type of publication: Straipsnis Clarivate Web of Science (S1);Article in Clarivate Web of Science (S1)
Field of Science: Biologija (N010);Biology (N010);Biofizika (N011);Biophysics (N011)
Author(s): Bobinaitė, Ramunė;Šatkauskas, Saulius;Viškelis, Pranas;Ferrari, Giovanna;Lamanauskas, Nerijus;Pataro, Gianpiero;Bobinas, Česlovas
Title: Impact of pulsed electric field treatment on juice yield and recovery of bioactive compounds from raspberries and their by-products
Other Title: Impulsinio elektrinio lauko įtaka sulčių ir bioaktyvių medžiagų išgavimui iš aviečių ir jų produktų
Is part of: Žemdirbystė = Agriculture. Akademija, (Kėdainių r.) : LAMMC Žemdirbystės institutas, 2016, T. 103, Nr. 1
Extent: p. 83-90
Date: 2016
Keywords: Anthocyanins;Cell disintegration;Juice recovery;Pulsed electric field;Rubus idaeus;Rubus idaeus;Antocianinai;Impulsinis elektrinis laukas;Ląstelių dezintegracija
Abstract: Apdorojimas impulsiniu elektriniu lauku yra neterminis apdorojimo būdas, naudojamas augalų ląstelėms suardyti, dėl to padidėja sulčių išeiga arba bioaktyvių medžiagų išgavimas. Kadangi 97 % aviečių parduodamos perdirbtos, yra svarbu padidinti sulčių arba bioaktyvių medžiagų išgavimą. Tyrimo metu nustatyta, jog avietes apdorojus impulsiniu elektriniu lauku ir mechaniškai spaudžiant (1,32 bar, 6 min), sulčių išeiga padidėjo 9–25 %. Lyginant su šviežių uogų išspaudomis, impulsiniu elektriniu lauku apdorotų aviečių išspaudų ekstraktai turėjo iki 22 % daugiau fenolinių junginių bei iki 26 % daugiau antocianinų ir pasižymėjo iki 24 % didesniu antioksidaciniu aktyvumu. Silpnas impulsinis elektrinis laukas (1 kV cm-1 elektrinio lauko stiprumas ir 6 kJ kg-1 bendroji specifinė energija) buvo pakankamas, siekiant padidinti sulčių išeigą ir bioaktyvių medžiagų išgavimą iš aviečių išspaudų
Pulsed electric field (PEF) is a non thermal treatment, which could be employed for plant tissue disintegration which leads to increased juice yield and enhanced extraction of bioactive compounds. Since 97% of red raspberries (Rubus idaeus L.) are sold processed into juices or other products, it is important to increase juice yield and bioactive compounds extraction. This study investigated the effect of PEF pretreatment on red raspberries processing. After PEF pretreatment and mechanical pressing (1.32 bar for 6 min) the juice recovery from raspberries increased in the range of 9–25%. Compared to the untreated sample, press cake extracts contained significantly higher amounts of total phenolics (up to 22%), total anthocyanins (up to 26%) and higher ferric reducing antioxidant power (FRAP) (up to 24%). Mild PEF pretreatment (1 kV cm-1 electric field strength and 6 kJ kg-1 total specific energy) was sufficient to achieve higher raspberry juice recovery and to enhance extraction of bioactive compounds from raspberry press cake left after the juice pressing. PEF pretreatment of red raspberries is a promising technique to improve the efficiency of industrial processing of raspberries
Internet: http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2016.103.011
http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1031_str11/
https://hdl.handle.net/20.500.12259/35344
Affiliation(s): Vytauto Didžiojo universitetas
Gamtos mokslų fakultetas
Biologijos katedra
LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
Appears in Collections:1. Straipsniai / Articles
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
marc.xml12.12 kBXMLView/Open

MARC21 XML metadata

Show full item record

Page view(s)

86
checked on May 24, 2019

Download(s)

12
checked on May 24, 2019

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.