Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/139417
Type of publication: research article
Type of publication (PDB): Straipsnis kitose duomenų bazėse / Article in other databases (S4)
Field of Science: Biologija / Biology (N010)
Author(s): Pečiukonienė, Marija;Stukas, Rimantas;Kemerytė-Riaubienė, Eglė
Title: Sportininkų maisto raciono, fizinio išsivystymo ir kraujo sudėties rodikliai bei jų tarpusavio ryšiai
Other Title: Indices of athletes' food ration, physical development and blood composition and their interrelationship
Is part of: Sporto mokslas : Lietuvos sporto mokslo tarybos ir Lietuvos olimpinės akademijos žurnalas. , 2006, Nr. 3 (45)
Extent: p. 35-39
Date: 2006
Keywords: Sportininkai;Maisto racionas;Fizinis išsivystymas;Kraujo sudėties rodikliai;Athletes;Food ration;Physical development;Blood indices
Abstract: Darbo tikslas buvo ištirti sportininkų, kultivuojančių daugiau ištvermės reikalingas sporto šakas, faktinę mitybą, fizinį išsivystymą, kraujo biocheminę sudėtį ir nustatyti šių tyrimu rodiklių tarpusavio priklausomybę. Tyrimo duomenys rodo, kad sportininkai per savaitę turėjo nuo trejų iki aštuonerių pratybų, trunkančių nuo pusantros iki dviejų valandų, t y. pratybose jie praleido nuo 6 iki 16 vai, be to, lankė paskaitas universitete. Tiriamųjų mitybos režimas buvo normalus: 57,1 %jų maitinosi tris kartus per dieną, 35,7% - keturis kartus per dieną ir 7,1% -penkis kartus per dieną. Sportininkų maisto racionų bendras energijos kiekis padengė tiriamųjų energijos sąnaudas. Baltymų kiekis sportininkų maisto racionuose buvo pakankamas (nuo 1,3 iki 3,2 g/kg kūno masės). Vidutiniame sportininkų maisto racione ryškus energinių maisto medžiagų disbalansas, pasireiškiantis per dideliu riebalų kiekiu. Su riebalais gaunama energija sudaro 44,6% vietoj rekomenduojamų 20-30%. Ir ankstesniuose mūsų sportininkų faktinės mitybos tyrimuose buvo nustatytas per didelis riebalų kiekis, tačiau tokio ryškaus riebalų pertekliaus sportininkų maiste nebuvo. Trūksta angliavandenių, energija, gaunama su angliavandeniais, sudaro tik 40,6% vietoj rekomenduojamų 55-65%. Mono- ir disacharidų bei polisacharidų santykis neracionalus. Sportininkų vidutiniame maisto racione vitaminų kiekiai artimi rekomenduojamiems, išskyrus vitaminus D, B1, Bc ir PP. Mineralinių medžiagų ir mikroelementų kiekiai vidutiniame tiriamųjų maisto racione atitinka subalansuotos mitybos reikalavimus. Vidutiniai antropometrinių tyrimų rodikliai, charakterizuojantys sportininkų fizinį išsivystymą: kūno masė, kūno masės indeksas, raumenų ir riebalų masė bei jų indeksas, buvo normalūs
The aim of our research was to evaluate athletes' factual nutrition, physical development and blood indices of the endurance training athletes and to investigate the relations between all these indices. The research data showed that the athletes participated in three to eight training sessions per week with duration from one and a half to two hours, i.e., they spent in training sessions from six to sixteen hours and also attended lectures at university. The nutrition regime of the investigated was quite normal: 57,1% of them had nutrition three times a day, 35,7% - four times a day and 7,1% - five times a day. The meal was prepared and consumed in home conditions. The meal consumption in caterings was rare. The average indices of anthropometric research, characterizing athletes' physical development: body mass, body mass index, muscles and fat mass and their index were normal. Analysis of collection of average day nutrition elements showed that different athletes during the investigated three days period (in average) used to consume different nutrition articles. The individual average daily collections of main nutrition elements groups were rather different both in quality and quantity aspects. With such great individual nutrition products collections differences, the average indices of the whole group did not reflect the factual situation. The total energy amount of the athletes' nutrition ratio refunded the energy consumption of the investigated. The protein amount in the athletes' nutrition ratio was enough, however the great shifts of its amount in individual nutrition ratio was established: from 1,3 to 3,2 g/kg body weight. Pronounced disbalanse of energy amount from nutritive elements in average athletes' food ratio, expressed in too high fat amount. Energy from fats made up 44,6% instead of recommended 20-30%. Amount of energy received from proteins was enough, it made 14,8%
Internet: https://www.vdu.lt/cris/bitstream/20.500.12259/139417/1/ISSN2424-3949_2006_N_3.PG_35-39.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12259/139417
Affiliation(s): Vilniaus universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas
Švietimo akademija
Appears in Collections:Sporto mokslas, 2006, Nr. 3
Universiteto mokslo publikacijos / University Research Publications

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

20
checked on Dec 24, 2021

Download(s)

6
checked on Dec 24, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.