Sportininkų maisto raciono, fizinio išsivystymo ir kraujo sudėties rodikliai bei jų tarpusavio ryšiai
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Stukas, Rimantas | Vilniaus universitetas | LT |
LT |
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2006 | 3 | 35 | 39 |
Darbo tikslas buvo ištirti sportininkų, kultivuojančių daugiau ištvermės reikalingas sporto šakas, faktinę mitybą, fizinį išsivystymą, kraujo biocheminę sudėtį ir nustatyti šių tyrimu rodiklių tarpusavio priklausomybę. Tyrimo duomenys rodo, kad sportininkai per savaitę turėjo nuo trejų iki aštuonerių pratybų, trunkančių nuo pusantros iki dviejų valandų, t y. pratybose jie praleido nuo 6 iki 16 vai, be to, lankė paskaitas universitete. Tiriamųjų mitybos režimas buvo normalus: 57,1 %jų maitinosi tris kartus per dieną, 35,7% - keturis kartus per dieną ir 7,1% -penkis kartus per dieną. Sportininkų maisto racionų bendras energijos kiekis padengė tiriamųjų energijos sąnaudas. Baltymų kiekis sportininkų maisto racionuose buvo pakankamas (nuo 1,3 iki 3,2 g/kg kūno masės). Vidutiniame sportininkų maisto racione ryškus energinių maisto medžiagų disbalansas, pasireiškiantis per dideliu riebalų kiekiu. Su riebalais gaunama energija sudaro 44,6% vietoj rekomenduojamų 20-30%. Ir ankstesniuose mūsų sportininkų faktinės mitybos tyrimuose buvo nustatytas per didelis riebalų kiekis, tačiau tokio ryškaus riebalų pertekliaus sportininkų maiste nebuvo. Trūksta angliavandenių, energija, gaunama su angliavandeniais, sudaro tik 40,6% vietoj rekomenduojamų 55-65%. Mono- ir disacharidų bei polisacharidų santykis neracionalus. Sportininkų vidutiniame maisto racione vitaminų kiekiai artimi rekomenduojamiems, išskyrus vitaminus D, B1, Bc ir PP. Mineralinių medžiagų ir mikroelementų kiekiai vidutiniame tiriamųjų maisto racione atitinka subalansuotos mitybos reikalavimus. Vidutiniai antropometrinių tyrimų rodikliai, charakterizuojantys sportininkų fizinį išsivystymą: kūno masė, kūno masės indeksas, raumenų ir riebalų masė bei jų indeksas, buvo normalūs.
Koreliacinio tyrimo interkoreliacinėje skalėje analizuojant sportininkų vidutinio maisto raciono ir kraujo tyrimo bei fizinio išsivystymo atskirų požymių rodiklių tarpusavio ryšius nustatyta, kad kūno masė ir raumenų masė turėjo stiprų ryšį su nepakeičiamųjų aminorūgščių (r=0,61 ir r=0,60), gyvūninės kilmės baltymų (r=0,47 irr=0,46), bendru baltymų (r=0,35 ir r=0,34) kiekiu maisto racionuose ir nepriklausė nuo maisto racionų energinės vertės. Hemoglobino koncentracija ir eritrocitų skaičius sportininkų kraujyje turėjo esminį, ryšį (r=0,41 ir r=0,45) su retinolio kiekiu racionuose. Cholesterolio koncentracija kraujyje nepriklausė nuo didelio cholesterolio kiekio (897±-16,6 mg) maiste ir turėjo silpną ryšį su riebalų (r=0,26) ir gyvūninės kilmės riebalų (r—0,24) kiekiu racionuose.
Cholesterol concentration in blood did not depend from great cholesterol amount in athletes' nutrition (897 + -16,6 mg) and had week relation with fats (r—0,26), animal fats (r = 0,24) and iron (r = 0,30) amount in ratio, and triglycerides concentration in athletes' blood was dependent from cholesterol amount in the nutrition.
The aim of our research was to evaluate athletes' factual nutrition, physical development and blood indices of the endurance training athletes and to investigate the relations between all these indices. The research data showed that the athletes participated in three to eight training sessions per week with duration from one and a half to two hours, i.e., they spent in training sessions from six to sixteen hours and also attended lectures at university. The nutrition regime of the investigated was quite normal: 57,1% of them had nutrition three times a day, 35,7% - four times a day and 7,1% - five times a day. The meal was prepared and consumed in home conditions. The meal consumption in caterings was rare. The average indices of anthropometric research, characterizing athletes' physical development: body mass, body mass index, muscles and fat mass and their index were normal. Analysis of collection of average day nutrition elements showed that different athletes during the investigated three days period (in average) used to consume different nutrition articles. The individual average daily collections of main nutrition elements groups were rather different both in quality and quantity aspects. With such great individual nutrition products collections differences, the average indices of the whole group did not reflect the factual situation. The total energy amount of the athletes' nutrition ratio refunded the energy consumption of the investigated. The protein amount in the athletes' nutrition ratio was enough, however the great shifts of its amount in individual nutrition ratio was established: from 1,3 to 3,2 g/kg body weight. Pronounced disbalanse of energy amount from nutritive elements in average athletes' food ratio, expressed in too high fat amount. Energy from fats made up 44,6% instead of recommended 20-30%. Amount of energy received from proteins was enough, it made 14,8%.
Lack of hydrocarbons manifested itself in energy amount from this element - 40,6% instead of recommended 55-65%. Proportion of mono - and disaccharides, as well as polysaccharides was not rational, as polysaccharides made up less than one half of all hydrocarbons received with nutrition. Too high amount of fats in the food was observed also in the previous athletes' factual nutrition researches, however such pronounced fat excess in nutrition ratio of the athletes, performing endurance sports, was not found before. Vitamins amount in the athletes' average nutrition ratio were close to recommended with exception of vitamins D, B1, Bc and PP, as the amounts of the latter did not reach recommended amount for this group persons non-involved into sport performances. Amounts of mineral elements and microelements in average nutrition ratio corresponded to requirements of balanced nutrition. Analysis of interrelations between different indices of athletes' physical development and their average food ratio and blood research in the scale of intercorrelation showed strong relation of the body mass and muscle mass with essential amino acids (r = 0,61 and r = 0,60), animal proteins (r = 0,47 and r=0,46), total protein (r=0,35 and r=0,34) amounts in food ratio and were not dependent from food ratio energy value. Fat body mass had a weak relation with animal proteins (r = 0,30) and essential amino acids (r = 0,24) amounts in the ratio. Haemoglobin concentration and number of erythrocytes in the blood of the athletes had essential relation (r = 0,41 and r = 0,45) with retinol amount in the ratio.