Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12259/121454
Options
Aprūpinimo maistu fenomenas ir jo įvertinimas Europos šalyse
Field of Science
Ekonomika / Economics (S004)
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Aprūpinimo maistu fenomenas ir jo įvertinimas Europos šalyse
Other Title
Food security phenomenon and it’s assessment in European countries
Author
Advisor
Extent
117 p.
Date Issued
2010-06-01
Abstract
Šio darbo tikslas yra nustatyti aprūpinimo maistu padėtį skirtingose Europos šalyse. Pirmoje darbo dalyje pateikiama aprūpinimo maistu sąvoka. Nagrinėjamas mitybos poveikis ekonominiam augimui, požiūriai į aprūpinimo maistu problemą, jos tyrimo metodai. Antroje dalyje analizuojamos dabartinės aprūpinimo maistu problemos pasaulyje, jų priežastys. Apžvelgiama šalių kvalifikacija pagal aprūpinimo maistu lygius, bei pateikiamos konkrečios aprūpinimo maistu problemos pasirinktose išsivysčiusiose pasaulio šalyse. Trečioje darbo dalyje remiantis apskaičiuotu aprūpinimo maistu indeksu pateikiama Europos šalių klasifikacija. Šalių grupės nagrinėjamos atsižvelgiant į skirtingus aprūpinimo maistu aspektus bei rodiklius. Pateikiamas Vakarų bei Rytų Europos šalių palyginimas. Tyrimo rezultatai leidžia teigti, jog 2005-2008 m. laikotarpiu aprūpinimo maistu situacija Baltijos ir kai kuriose Rytų Europos šalyse buvo prastesnė nei daugumoje Europos šalių.
The objective of this thesis is to evaluate food security in different European countries. The first part of this thesis considers the concept of food security. The impact of nutrition on economic growth, different theoretical approaches to food security, and food insecurity measurement and indicators are analysed. The second part describes food insecurity problems in the world, examines the most important causes of food insecurity, and provides different food security classifications. The third part provides estimated food security index and food security classification of European countries. Three distinct food security groups were analyzed with reference to food security dimensions and indicators. The comparison of food security in Western and Eastern European countries is provided. The analysis showed that the lowest food security level in 2005-2008 were in Baltic and in some other Eastern European countries.
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access