Biologiškai veikliųjų medžiagų poveikio paukščių produktyvumui ir produkcijos kokybei tyrimai
Maisto medžiagų pasisavinimas paukščių organizme labai priklauso nuo lesalų biologinės vertės, kurią ypač mažina grūdiniuose augaluose esantys nekrakmoliniai polisacharidai – celiuliozė, hemiceliuliozė, β-gliukanai bei pentozanai. Paukščio virškinimo trakto mikroflora nedaug sintetina šias medžiagas skaidančių fermentų. Todėl nemažai lesalų žaliavos yra nepasisavinama. Paukščių sveikatingumas, produktyvumas bei paukštienos produktų sauga pirmiausiai priklauso nuo pilnavertės paukščių mitybos. Intensyvios paukštininkystės sąlygomis reikia ieškoti būdų, kaip išgauti didžiausią produktyvumą, esant mažiausioms lesalų sąnaudoms. Lesalų sudėties gerinimas, medžiagų, sąlygojančių geresnį maisto medžiagų pasisavinimą vartojimas, yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys paukščių produktyvumą bei geresnę produkcijos kokybę. Įvairios biologiškai veikliosios medžiagos skatina paukščių virškinimo trakto veiklą. Paukščių augimo tempai, organizmo fiziologiniai procesai yra glaudžiai susiję būtent su virškinimo trakto funkcionavimu. Pastaruoju metu daug dėmesio skiriama saugių maisto produktų gamybai, nes žymiai padaugėjo susirgimų, kuriuos sukelia netinkama žmonių mityba. Kadangi žmonės per daug vartoja gyvulinės kilmės riebalų, o taip pat sintetinių konservantų bei kitų nenatūralių biologiškai aktyvių medžiagų, kurios kenkia organizmui, rekomenduojama vartoti daugiau produktų, kuriuose yra natūralių vitaminų, antioksidantų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų – funkcinio maisto ingredientų (jodo, seleno, vitamino E, likopeno ir β-karotino).
Accumulation of feedstuffs in poultry organisms depends on a wide range on biological value of feeds. It is mainly reduced by non starch polysaccharides – celulose, hemicelulose, β-glucan, and pentozane existing in the cereal plants. Microflora of poultry digestion tract synthesizes a little amount of ferments, which dissociate these substances. Therefore quite a big amount of feed materials is not accumulated. Health and productivity of poultry and quality of poultry products mainly depend on rational nutrition. In the conditions of intensive aviculture it is essential to find the ways for obtaining the highest productivity with the smallest expenditure of feeds. Improvement of feeds composition and usage of substances, which provide better accumulation of feedstuffs are the main factors that determine poultry productivity and quality of poultry products. Various biologically active substances stimulate activity of poultry digestion tracts. The tempo of poultry growth and physiological processes in their organisms are closely related to the function of digestion tract. Nowadays a big attention is paid to the production of safe food products, because there is an increase of diseases which are caused by people’s inappropriate nutrition. People use too much of animal fat, synthetic preservatives, as well as other unnatural biologically active substances, which are harmful to their organism. Therefore it is recommended to use more products containing natural vitamins, antioxidants, minerals, and other biologically active substances, which are the ingredients of functional food (iodine, selenium, vitamin E, lycopene, and β-carotene).