Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/118106
Type of publication: master thesis
Field of Science: Fizinė geografija / Physical geography (N006)
Author(s): Lukošiūtė, Kristina
Title: Medžioklės draustiniai pokario Lietuvoje: steigimas, teritorinė sklaida ir reikšmė saugomų teritorijų sistemos raidai
Other Title: Hunting reserves in the post war Lithuania: establishment, spatial distribution and importance for protected areas system development
Extent: 70 p.
Date: 6-Jun-2017
Keywords: Medžioklės draustiniai;Lietuvos TSR;medžiojamoji fauna;medžioklė;saugomos teritorijos;Hunting reserves;post war Lithuania;hunting;hunting fauna;protected areas
Abstract: 1951 m. Lietuvos TSR teritorijoje buvo įsteigti 149 medžioklės draustiniai. Jie užėmė beveik 300 000 ha plotą ir buvo skirti medžiojamosios faunos gausai padidinti. Medžioklės draustiniai buvo įkurti 10 metų laikotarpiui ir gyvavo iki 1960 metų. Medžioklės draustinių gyvavimo metu kova su brakonieriais tapo efektyvesnė, o medžiojamoji fauna pagausėjo. Šie draustiniai Lietuvos teritorijoje buvo pasiskirstę netolygiai. Mažiausiai jų buvo pietrytinėje Lietuvos dalyje. Medžioklės draustinių raida susijusi su dabartinėmis saugomomis teritorijomis. Kai kurie medžioklės draustiniai po 1960 m. buvo pertvarkyti į gamtinius bei kompleksinius draustinius, kiti atitinka dabartinius biosferos poligonus ar valstybinius rezervatus. 48 % buvusių medžioklės draustinių ploto šiuo metu nėra saugoma, likę 52 % sutampa su dabartinėmis saugomomis teritorijomis (po 21 % užima valstybiniai parkai ir biosferos poligonai, 6 % sudaro valstybiniai ir savivaldybių draustiniai). Nors medžioklės draustiniai buvo reikšmingi Lietuvos saugomų teritorijų raidai, informacijos apie juos yra labai mažai.
149 hunting reserves were established in the post war Lithuania in 1951. They took almost 300 000 hectares and have been set to increase the fauna of a hunting ground. Hunting reserves were created to last 10 years and they existed till 1960. During the existence of hunting reserves the fight against poaching became more effective and the hunting ground fauna increased. These reserves were distributed unevenly in the Lithuanian territory. The smallest number belongs to south-eastward territory. The development of hunting reserves is associated with present-day protected territories. Some of the hunting reserves were reorganized in to natural ones after 1960; others conform to present-day biosphere range or state reserves. 48% of the former hunting area is not currently protected; the remaining 52% coincide with present-day protected areas (21% is occupied by national parks and biosphere polygons, 6% are composed by state and municipal reserves). Although hunting reserves were significant to the development of Lithuanian protected areas there is very little information about them.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/118106
Affiliation(s): Švietimo akademija
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:VDU, ASU ir LEU iki / until 2018

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

4
checked on Mar 30, 2021

Download(s)

37
checked on Mar 31, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.