Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/113009
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorŽebrauskienė, Audronė-
dc.contributor.authorJonelytė, Agnė-
dc.date.accessioned2020-12-21T19:38:44Z-
dc.date.available2020-12-21T19:38:44Z-
dc.date.issued2016-04-07-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/113009-
dc.description.abstractMagistratūros studijų baigiamajame darbe pateikiami vaistinio smidro ūglių derlingumo, kokybinių rodiklių ir cheminės sudėties kitimo duomenys. Tyrimai buvo vykdomi ASU Pomologiniame sode, vaistinio smidro kolekciniame augyne. Tyrimo metodai: Buvo atliktas dviejų veiksnių eksperimentas: veiksnys A – smidrų veislės, B – tręšimas. Buvo tiriamos dvi vaistinio smidro veislės: ‘Gijnlim‘ ir ‚Avalim‘, kurioms taikytos (N5P10K25) trąšos ir skirtingos huminių rūgščių normos. Atlikus tyrimus nustatyta, kad didinant huminių rūgščių normą, didėjo derlius ir kokybiniai rodikliai. Standartizuotais metodais buvo nustatyta vaistinio smidro ūglių cheminė suditis (askorbo rūgštis, kalis, nitratai, mg kg-1; sausosios medžiagos, tirpios sausosios medžiagos, %), atlikti biometriniai matavimai (masė, g, ilgis ir skersmuo, cm). Tyrimo rezultatai. Patikimai didžiausias bendras ūglių derlingumas (3540,4 kg ha-1) ir prekinis derlingumas (2671,1 kg ha-1), gautas ‘Gijnlim‘ veislės ūglių, patręšus didžiausia huminių rūgščių norma (7,5 kg ha-1). Ilgiausi ūgliai (17,9 cm) nustatyti ‘Gijnlim‘ veislės smidrų, taikant 7,5 kg ha-1 huminių rūgščių normą. Esmingai didžiausias vidutinis ūglio skersmuo (1,53 cm) ir esmingai didžiausia vidutinė ūglio masė (16,8 g) nustatyta ‘Avalim‘ veislės smidrų, tręšiant 7,5 kg ha-1 huminių rūgščių normą. Didžiausią sausųjų medžiagų kiekį 7,8 % sukaupė ‘Avalim‘ veislė, taikant 2,5 kg ha-1 huminių rūgščių normą. Patikimai didžiausias tirpių sausųjų medžiagų kiekis (5,4 %), patikimai didžiausias kalio kiekis (1385,2 mg kg-1) ir esmingai mažiausias (173,3 mg kg-1) nitratų kiekis nustatytas ‘Avalim‘ veislės ūgliuose, kontroliniame variante (N5P10K25), o patikimai didžiausias (105,0 mg kg-1) vitamino c kiekis, nustatytas ‘Gijnlim‘ veislės ūgliuose kontroliniame variante (N5P10K25).lt
dc.description.abstractThe master work presents the results of asparagus shoots on yield, quality indicators and chemical composition change data. Investigations was carried ASU Pomology garden asparagus collectible nursery. Research methods: was carried out two-factor investigation: factor A – asparagus varieties, B – fertilization. It was investigated two asparagus varieties' Gijnlim' and Avalim' which used (N5P10K25) fertilizers and different norms of humic acid. Studies show that increasing the norm of humic acids increases the yield and qualitative indicators. Standardized methods has been established asparagus shoots chemical adds (ascorbic acid, potassium, nitrates, mg kg-1 dry matter, soluble solids, %), carry out biometric measurements (weight, g, length and diameter, cm). Research results. Reliably the biggest total yield (3540,4 kg ha-1) and the biggest marketable yield (2671,1 kg ha-1), was ‘Gijnlim‘ variety of shoots, the determined fertilization with the highest rate of humic acid 7,5 kg ha-1. The longest shoots (17.9 cm) to determine the 'Gijnlim' varieties of asparagus, using 7.5 kg ha-1 humic acid rate. Reliably the biggest diameter (1,53 cm) and reliably the biggest mass (16,8 g) of shoots was determined fertilization with the highest rate of humic acid 7,5 kg ha-1, from ‘Avalim‘ variety of asparagus. The biggest content of dry matter (7,8 %) was shoots the determined fertilization with humic acid 2,5 kg ha-1, from ‘Avalim‘ variety of asparagus. Reliably the biggest content of soluble dry matter content (5,4 %), reliably highest levels of potassium (1,385.2 mg kg-1) and essentially the smallest (173.3 mg kg-1) of nitrate is determined 'Avalim' variety of shoots in the control (N5P10K25). Reliably the highest (105.0 mg kg-1) vitamin C content determined 'Gijnlim' variety of shoots in the control (N5P10K25).en
dc.description.sponsorshipŽemės ūkio akademijalt
dc.description.sponsorshipVytauto Didžiojo universitetaslt
dc.format.extent37 p.-
dc.language.isolt-
dc.subjectvaistinis smidraslt
dc.subjectveislėslt
dc.subjecttręšimaslt
dc.subjecthuminės rūgštyslt
dc.subjectderliaus kokybėlt
dc.subjectasparagusen
dc.subjectvarietiesen
dc.subjectfertilizationen
dc.subjecthumic acidsen
dc.subjectyield qualityen
dc.subject.otherAgronomija / Agronomy (A001)-
dc.titleHuminių rūgščių įtaka vaistinio smidro (Asparagus officinalis L.) ūglių derliaus kokybeilt
dc.title.alternativeInfluence of humic acids on asparagus (Asparagus officinalis L.) shoots yield qualityen
dc.typemaster thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
crisitem.author.deptŽemės ūkio akademija-
Appears in Collections:VDU, ASU ir LEU iki / until 2018
Files in This Item:
Show simple item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

6
checked on Jun 6, 2021

Download(s)

2
checked on Jun 6, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.