Atželdinimo laiko ir šakniavaisio skersmens įtaka paprastosios trūkažolės (Cichorium intybus L. foliosum herb.) gūželių derliaus kokybei
Magistrantūros studijų baigiamajame darbe pateikiami paprastosios trūkažolės gūželių atželdinimo laiko, derliaus, cheminės sudėties kitimo duomenys. Tyrimo objektas – paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus L. foliosum herb.). Tyrimo tikslas – nustatyti ir palyginti paprastosios trūkažolės (Cichorium intybus L. foliosum herb.) atželdinimo laiko ir šakniavaisių skersmens įtaka gūželių derliaus kokybei. Tyrimo metodai: Buvo atliktas dviejų veiksnių bandymas: veiksnys A – atželdinimo laikas, B – šakniavaisio skersmuo. Paprastosios trūkažolės gūželės buvo atželdintos vegetaciniuose induose, vandenyje, tamsioje patalpoje, 18 – 200 C temperatūroje. Standartizuotais metodais buvo nustatyta trūkažolių gūželių cheminė sudėtis (askorbo rūgštis, kalis, nitratai, mg kg-1; sausosios medžiagos, tirpios sausosios medžiagos, %), atlikti biometriniai matavimai (masė, ilgis ir skersmuo). Tyrimo rezultatai. Intensyviausiai augo (4 savaites) gūželės atželdintos praėjus dviems mėnesiams po derliaus nuėmimo. Didžiausias bendras (33,6 kg m-2) ir standartinis (29,5 kg m-2) derlius gautas atželdinant antrą mėnesį po derliaus nuėmimo iš 2,1 – 3 cm skersmens šakniavaisių. Didžiausias vidutinė gūželės masė (84,4 g) iš 4,1 – 5 cm skersmens šakniavaisių, didžiausias vidutinis gūželės aukštis (17,3 cm) – iš 3,1 – 4 cm skersmens šakniavaisių, didžiausiais gūželės skersmuo (4,5 g) – iš 5,1 – 6 cm skersmens šakniavaisių, atželdinant gūželes praėjus dviems mėnesiams po derliaus nuėmimo. Didžiausias sausųjų (12,9 %) ir tirpių sausųjų medžiagų kiekis (7,8 %), nustatytas atželdinant iš karto po derliaus nuėmimo iš 5,1 – 6 cm skersmens šakniavaisių. Didžiausias vitamino C kiekis (35,2 mg kg-1), nustatytas atželdinant pirmą ir antrą mėnesį po derliaus nuėmimo iš 2,1 – 3 ir 5,1 – 6 cm skersmens šakniavaisių. Didžiausias kalio kiekis (2703,2 mg kg-1), nustatytas atželdinant iš karto po derliaus nuėmimo iš 4,1 – 5 cm skersmens šakniavaisių. Mažiausias nitratų kiekis (50,7 mg kg-1), gautas atželdinant praėjus vienam mėnesiui po derliaus nuėmimo iš 4,1 – 5 cm skersmens šakniavaisių.
The master work presents the results of forcing time, yield, the chemical composition on chicory. Research object – chicory (Cichorium intybus L. foliosum herb.). Research aim – identify and compare influence of forcing time and roots diameter chicory (Cichorium intybus L. foliosum herb.) chicons yield quality. Research methods: was carried out two-factor investigation: factor A – forcing time, B – roots diameters. Chicory chicons was forcing in vegetative vessels with water, in the dark room, from 18 to 20°C temperature. Was determined chemical composition of chicory chicons (ascorbic acid, potassium, nitrate, mg kg-1, dry matter and the soluble solids, %.) Perform biometric measurements (weight, g, length and diameter, cm). Research results. The most intensive grew (4 weeks) chicons forcing two months after the harvest. The biggest total yield (33,6 kg ha1) and the biggest standard yield (29,5 kg m-2) of chicories chicons was determined were forcing in the second month after harvesting from 2,1 – 3 cm diameter roots. The biggest weight of chicon (84,4 g) from 4,1 – 5 cm diameter roots, the biggest height of chicon (17,3) from 3,1 – 4 cm diameter roots, the largest diameter of chicon (4,5 g) from 5,1 – 6 cm diametes roots forcing chicons two months after harvest. Better chemical composition was chicons forcing immediately after harvest. The biggest content of dry matter (12,9 %) and soluble dry matter content (7,8 %) was determined in chicories chicons were forcing immediately after harvesting from 5,1 – 6 cm diameter roots, the biggest amount of vitamin C (35,2 mg kg-1) was determined in chicories chicons were forcing in the first and second month after harvesting from 2,1 – 3 ir 5,1 – 6 cm diameter roots, the biggest amount of potassium (2703,2 mg kg-1) was determined in chicories chicons were forcing immediately after harvesting from 4,1 – 5 cm diameter roots, the minimum amount of nitrates (50,7 mg kg-1), in chicories chicons was determined were forcing in the first month after harvesting from 4,1 – 5 cm diameter roots.