Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/112418
Type of publication: doctoral thesis
Field of Science: Agronomija / Agronomy (A001)
Author(s): Juknevičienė, Edita
Title: Biodinaminių preparatų įtaka dirvos savybėms, didžiųjų moliūgų vaisių derliui ir kokybei
Other Title: The effect of biodynamic preparations on the properties of soil, yield of great pumpkin (Cucurbita maxima D.) fruits and their quality
Extent: 20 p.
Date: 14-Dec-2015
Keywords: Biodinaminiai preparatai;dirvos fermentai;moliūgų auginimas;biodynamic preparations;soil enzyme;great pumpkin quality
Abstract: Tyrimų tikslas – ištirti ir įvertinti biodinaminių preparatų poveikį dirvos agrocheminei sudėčiai, didžiųjų moliūgų vaisių kokybei. Tyrimų uždaviniai: 1. Ištirti ir įvertinti biodinaminių preparatų poveikį dirvos agrocheminėms savybėms ir fermentų aktyvumui. 2. Nustatyti biodinaminių preparatų poveikį moliūgų augalų vystymuisi. 3. Palyginti įvairių veislių didžiųjų moliūgų vaisių morfologinių dalių – žievės, minkštimo ir sėklų – kokybę. 4. Nustatyti biodinaminių preparatų poveikį biologiškai aktyvių junginių kiekiui didžiųjų moliūgų vaisiuose. Disertacinio darbo ginamieji teiginiai: 1. Biodinaminiai preparatai turi teigiamos įtakos dirvos fermentų aktyvumui. 2. Biodinaminiai preparatai teigiamai veikia moliūgų augalų vystymąsi bei fiziologinius efektus. 3. Biodinaminiai preparatai skatina biologiškai aktyvių medžiagų kaupimąsi didžiųjų moliūgų vaisiuose.
Research objective. The study was aimed to explore and assess the effects of biodynamic preparations on the soil agrochemical composition, on the quality of the great pumpkin fruits. Research tasks: 1. To investigate and assess the effects of biodynamic preparations on soil agrochemical composition and enzymatic activity. 2. To establish the impact of biodynamic preparations on the development of pumpkin plants. 3. To compare various great pumpkin varieties in terms of the quality of morphological parts of fruit – peel, flesh and seeds. 4. To determine the effect of biodynamic preparations on the content of biologically active compounds in the fruits of great pumpkin.
Internet: https://hdl.handle.net/20.500.12259/112418
Affiliation(s): Žemės ūkio akademija
Vytauto Didžiojo universitetas
Appears in Collections:VDU, ASU ir LEU iki / until 2018

Files in This Item:
Show full item record
Export via OAI-PMH Interface in XML Formats
Export to Other Non-XML Formats


CORE Recommender

Page view(s)

8
checked on May 1, 2021

Download(s)

16
checked on May 1, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.