Mielių produkuojamų kilerinių toksinų bei maisto fermentacijos tyrimai
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
LT | ||
LT |
Date |
---|
2020 |
Pieno pramonė Lietuvoje yra viena svarbiausių žemės ūkio šakų. Nuolat siekiama atrasti ne tik naujus skonius produktams, bet ir atnaujinti gamybos technologijas, pavyzdžiui, įvedant naujas mikroorganizmų rūšis. Pramonėje, naudojant įvairius cheminius maisto priedus, prailginamas maisto produktų galiojimo laikas. Didėjant visuomenės norui vartoti kuo natūralesnius maisto produktus ir atsirandant vis naujoms patogeninių mikroorganizmų kultūroms, mokslininkai ieško alternatyvių, saugesnių žmogaus sveikatai maisto konservavimo būdų. Vienas iš jų – galimybė naudoti mielių išskiriamus kilerinius toksinus. Priklausomai nuo aplinkos sąlygų, mielės prisitaiko, dėl ko atsiranda skirtingų kultūrų, galinčių išskirti skirtingomis savybėmis pasižyminčius kilerinius toksinus. Būtent dėl to yra labai svarbu kuo nuodugniau ištirti šių antibakterinių medžiagų aktyvumo priklausomybę nuo įvairių aplinkos veiksnių, įtaką pieno produktų skoninėms savybėms, poveikį patogeniniams mikroorganizmams bei žmogaus sveikatai. Šio projekto tikslas – atlikti mielių išskiriamų kilerinių toksinų citotoksiškumo, atsparumo įvairiems aplinkos veiksniams, išgyvenamumo tyrimus bei atlikti maisto produktų (pieno) fermentaciją ir išskiriamų lakiųjų junginių analizę [...]