Kai kurių sportininkų vartojamų maisto papildų vaidmuo reguliuojant bilirubino koncentraciją kraujyje
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Gunina, Larisa | National university of physical education and sport of Ukraine | UA |
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2020 | 2 | 92 | 98 |
Atliekant didelio intensyvumo fizinį krūvį sportininkų organizme vyksta daug biocheminių reakcijų ir fiziologinių procesų, kurie gali būti hiperbilirubinemijos atsiradimo priežastimi. Todėl medicinos, biochemijos ir sporto specialistai nuolat ieško laboratorinių žymenų, galinčių kuo tiksliau atspindėti dėl fizinio krūvio įvairiose organizmo sistemose, organuose, audiniuose vykstančius metabolinius pokyčius. Vienas iš tokių veiksnių, lemiančių sportininko funkcijas, jo sveikatos būklę ir gyvenimo kokybę, yra bilirubino apykaitos grandis organizme. Bilirubinas (lot. bilis – pigmentas, ruber – raudonas) – kepenų ir tulžies veiklos pigmentas, susidarantis irstant eritrocitams, mioglobinui. Literatūros šaltiniuose nurodoma, kad atliekant didelio intensyvumo krūvius kraujyje padidėja bilirubino koncentracija. Šį fenomeną skatinantys veiksniai yra raumenų mikrotraumų sindromas, eritrocitų hemolizė, funkcinė anemija, stiprėjanti acidozė, baltymų stoka maiste. Fizinio krūvio metu didėjantis kraujo rūgštingumas mažina jungimąsi su albuminu ir tai skatina bilirubino IX-alfa, turinčio toksišką poveikį, koncentracijos didėjimą. Šių požymių raiškos laipsnis, savo ruožtu, priklauso nuo sportininko organizmo adaptacijos prie fizinių krūvių lygio. Vienu hiperbilirubinemijos mažinimo būdų, padedančių palaikyti fizinį darbingumą, gali būti preparatų, palaikančių kepenų funkcinę būklę, vartojimas. Šią problemą gali padėti spręsti ir deguonies pernašą į raumenis skatinančios medžiagos, palaikančios eritrocitų membranų būklę, imunomoduliuojantys preparatai. Nors maisto papildų vartojimo įtaka žmogaus organizmui plačiai nagrinėjama, tačiau mokslinių tyrimų, kurie patvirtintų kiekvieno maisto papildo vartojimo veiksmingumą, dar nepakanka.[...]
During high-intensity exercise, many biochemical reactions and physiological processes take place in the body of athletes, which can lead to hyperbilirubinemia. Therefore, specialists in medicine, biochemistry and sports are constantly looking for laboratory markers that can accurately reflect the metabolic changes that occur due to exercise in various systems, organs and tissues of the body. One such factor that determines an athlete’s functions, his state of health, and his quality of life is the link between bilirubin metabolism in the body. Bilirubin (latbilium – pigment, ruber – red) is a pigment of liver and bile activity formed by the breakdown of erythrocytes, myoglobin. The literature indicates that bilirubin levels increase in the blood during highintensity exercise. Factors contributing to this phenomenon include muscle microtrauma syndrome, erythrocyte hemolysis, functional anemia, exacerbating acidosis, and protein deficiency. Increasing blood acidity during exercise reduces binding to albumin and this promotes an increase in bilirubin IX-alpha, which has toxic effects. The degree of expression of these signs, in turn, depends on the athlete’s body’s adaptation to the level of physical activity. One way to reduce hyperbiliribinaemia to help maintain physical function is to use substances that maintain liver function. Immunomodulatory agents, substances that promote the transport of oxygen to the muscles, maintain the condition of erythrocyte membranes, might be of use. Although the effects of food supplements on the human body are widely studied, there is still insufficient research to confirm the effectiveness of each food supplement. Very few such studies have been performed with high performance athletes, whose metabolism varies greatly during strenuous exercise.[...]