Sportininkų mityba ir angliavandenių vartojimo prieš fizinį krūvį poveikis pratimo trukmei
Author |
---|
Vizbaraitė, Daiva |
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2008 | 3 | 52 | 57 |
Sportininkų energinių gėrimų vartojimas priklauso nuo išeikvotos energijos, lyties, sporto šakos ypatumų. Kiekvienas, atsižvelgdamas į savo suvartojamo maisto kiekį ir jo sudėtį, gali koreguoti ir kurti savo mitybos strategiją, kuri padėtų siekti geros sportinės formos. Darbo tikslas buvo ištirti ištvermės sportininkų faktinę mitybą ir nustatyti angliavandenių vartojimo vieną valandą prieš fizinį krūvį (pratimą) poveikį pratimo atlikimo trukmei. Tyrime dalyvavo aštuoni ištvermės sportininkai, ilgųjų nuotolių bėgikai vyrai. Tiriamųjų amžius buvo 23 ± 2,16 m. Jie tris dienas iš eilės registravo suvartojamą maistą. Individualioms fizinio pratimo intensyvumo riboms nustatyti tiriamieji atliko Conconi testą (Conconi et al., 1982). Tris kartus su septynių dienų pertraukomis tiriamieji bėgo ant bėgtakio 70–80 % VO2max intensyvumu iki negalėjimo. Prieš kiekvieną eksperimentą vieną valandą prieš pratimą vartojo skirtingus angliavandenių gėrimus (placebą, gliukozės, medaus ir gliukozės). Tiriamieji nežinojo, kokį gėrimą kada gėrė. Duomenys analizuoti taikant matematinės statistikos metodus. Patikimas skirtumas tarp lyginamųjų dydžių buvo tada, kai paklaida neviršydavo 5 % (p < 0,05). Skaičiavimai atlikti taikant specializuotą statistinę programą STATISTICA. Tyrimas parodė, kad sportininkai dažniausiai maitinasi tris (49 %) arba keturis (51 %) kartus per dieną. Sportininkų gaunamas su maistu vidutinis energijos kiekis atitiko jų paros energijos sunaudojimą. Riebalų kiekis tiriamųjų maiste buvo tinkamas, gaunama su riebalais energija sudarė 25 %, su angliavandeniais – 59 %, o iš baltymų tiriamieji gavo vidutiniškai 16 % energijos. Nustatyta, kad faktinė sportininkų mityba patenkina tiriamųjų organizmo energijos poreikius. Mūsų tirtų sportininkų energijos kiekiai, gaunami su angliavandeniais, baltymais ir riebalais, buvo subalansuoti. Tiriamieji, vartoję 20 % gliukozės koncentracijos tirpalą vieną valandą prieš pratimą (70−80 % VO2 max), bėgo vidutiniškai 11 min ilgiau nei vartoję placebą.
Athletes’ consumption of energy drinks depends on energy uptake, sex and the peculiarities of sport discipline. To improve physical fitness each athlete can adjust or create his/her own strategy of nutrition considering the amount and the composition of food. The aim of the study was to investigate the factual nutrition of endurance athletes and to determine the impact of carbohydrates used 1h before physical exercise on the duration of exercise. Eight male endurance athletes (aged 23±2, 16 years) who specialized in long-distance running participated in the study. The subjects of the study kept a record of the food consumed for three days. The Conconi test was used to determine the individual limits of the intensity of exercise (Conconi et al., 1982). The subjects ran on a treadmill three times with the intervals of seven days at the intensity of 70-80% of VO2max until they refused to continue. One hour before the exercise they used different carbohydrate drinks (placebo, glucose, honey and glucose). The subjects were not informed about the kind of the drink. Methods of mathematical statistics were used to analyze the data obtained. All the analyses were performed by the means of STATISTICA. Statistical significance was set at p<0.05. The results of the study revealed that athletes normally had three (49%) or four (51%) meals a day. The average amount of the energy received with the food corresponded to the daily energy uptake. The food possessed sufficient quantity of fat, which produced 25% of the energy, whereas 59% and 16% of the energy were produced by carbohydrates and proteins respectively. The study suggests that the actual athletes’ nutrition satisfies the demand of energy in organisms of the subjects. In athletes of our study flows of energy received with carbohydrates, proteins and fat were balanced. 59% of energy was produced by food ratios of carbohydrates used by the subjects. 16% of energy was received from proteins and 25% of energy was received from fat. The subjects who had used 20% glucose concentrate 1 hour before the performance of the exercise (at the intensity of 70-80% of VO2 max) ran for about 11 minutes longer period of time than those who had used placebo.