Frost resistance is associated with development of sour cherry (Prunus cerasus L.) generative buds
Author | Affiliation | |||
---|---|---|---|---|
Stepulaitienė, Inga | ||||
Date |
---|
2013 |
Pavasario šalnos turi įtakos vyšnių derėjimo stabilumui ir derlingumui. 2010–2012 m. LA MMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriuje paprastosios vyšnios (Prunus cerasus L.) kelių veislių šakos 30 min dirbtinai šaldytos −4 °C temperatūroje. Stebėta šių augalų fenologinių fazių kaita ir įvertinta šalnos pasireiškimo tikimybė. Nustatyta, kad esant įvairioms fenologinėms fazėms pagal atsparumą pavasario šalnoms veisles galima skirstyti į dvi grupes. Pirmajai grupei priskirti augalai, šalčiui jautriausi esant vaisių užuomazgų fenologinei fazei. Antrajai grupei priskirti augalai, šalčiui jautriausi žydėjimo metu. Nustatyta, kad veislės atsparumas šalnoms yra keleto biologinių komponentų derinys. Veislės ‘Orkolija’ augalų pažeidimas −4 °C temperatūroje žydėjimo metu, lyginant su kitomis fenologinėmis fazėmis, buvo didžiausias ir esmingai skyrėsi nuo kitų veislių. Tai rodo, kad vyšnios augalų atsparumas pavasario šalnoms priklauso nuo generatyvinių organų išsivystymo lygio šalnų metu, o derėjimo stabilumas – dar ir nuo jautriausių fenologinių fazių trukmės bei šalnų tikimybės šalčiui jautriausių fenologinių fazių tarpsniu. Stabiliu derėjimu pasižymi tų veislių vyšnios, kurių augalai turi trumpiausias fenofazes, kai generatyviniai organai yra labiausiai pažeidžiami šalčio, o šios fenologinės fazės būna tuo metu, kai šalnų tikimybė yra nedidelė.
Spring frost is a limiting factor for yield and its stability in sour cherry. Shoots of sour cherry (Prunus cerasus L.) 7 cultivars were artificially frozen at −4°C for 30 min at the Department of Orchard Plant Genetics and Biotechnology of Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry. Dynamics of phenological phases was observed and probability of spring frost was evaluated. Cultivars were divided into two groups according to resistance to spring frost at different phenological phases. The first group consisted of plants that were most sensitive to frost in the fruit germ phonological phase. The second group consisted of the cultivars which were mostly sensitive in full bloom phase. It was established that resistance of sour cherry cultivars to spring frost is a combination of several biological components. Sour cherry resistance to spring frost depends on the level of development of generative buds during spring frost; stability of bearing depends also on the duration of most susceptible phenological phases and spring frost probability during these phases. Plants of ‘Orkolija’ cultivar were the most injured at −4°C in full bloom phase as compared to other phonological phases and differed significantly compared to other cultivars studied. Stable bearing occurs in the sour cherry cultivars with short phenophases in which generative organs are most vulnerable to frost, and these phases occur when the probability of spring frost is low.
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.523 | 1.564 | 1.564 | 1.564 | 1 | 0.334 | 2013 | Q3 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.523 | 1.564 | 1.564 | 1.564 | 1 | 0.334 | 2013 | Q3 |
Journal | Cite Score | SNIP | SJR | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste | 1 | 0.556 | 0.228 | 2013 | Q3 |