The effects of water steam on weeds and fungal diseases in the stands of onion
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT | ||
Brazienė, Zita | Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Rumokų bandymų stotis | LT |
Avižienytė, Dovilė | Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Rumokų bandymų stotis | LT |
Date |
---|
2019 |
2012 m. Kauno rajono, 2013 m. Vilkaviškio rajono ir 2014 m. Rietavo savivaldybės ūkininkų laukuose buvo atlikti tikslieji lauko bandymai, siekiant nustatyti vandens garų kaip terminės kontrolės įtaką piktžolėms ir grybinėms ligoms valgomojo svogūno (Allium cepa L.) pasėlyje. Tyrimas buvo atliktas pagal schemą: 1) piktžolės ravėtos rankomis tris kartus; pirmą kartą ravėta piktžolėms masiškai sudygus, 9–11 d. po sodinimo; pakartotiniai antras ir trečias ravėjimai buvo atlikti piktžolėms sudygus, 2–3 lapelių augimo tarpsniu; 2) piktžolės naikintos drėgnuoju vandens garu du kartus per vegetacijos periodą, drėgno vandens garo aplinkos išlaikymo trukmė – 2 sekundės; piktžolių terminis naikinimas buvo vykdytas ištisai visame laukelyje, svogūnų neapsaugant nuo drėgno vandens garo poveikio; 3) piktžolės naikintos drėgnu vandens garu du kartus per vegetacijos periodą, drėgno vandens garo aplinkos išlaikymo trukmė – 2 sekundės; piktžolių terminis naikinimas vykdytas tik tarpueiliuose, joms esant daigo tarpsnio, o svogūnų ropelėms drėgno vandens garo poveikis buvo dalinis. Tyrimo duomenimis, svogūnų pasėlyje piktžoles efektyviausiai naikino vandens garai, panaudoti du kartus ištisinio plikymo būdu. Vandens garai mažino svogūnų sergamumą grybinėmis ligomis. Netikrosios miltligės intensyvumas laukeliuose, kuriuose buvo panaudoti vandens garai, sumažėjo 52,5–73,9 %, lyginant su kontroliniais laukeliais. Vandens garus panaudojus ištisiniu būdu, sklerotinio puvinio pažeidimų sumažėjo 43,5–46,9 %. Vandens garai, panaudoti pasėlyje ištisiniu būdu, svogūnų sergamumą kekeriniu puviniu sumažino 68,0–86,1 %, panaudoti tarpueiliuose – 33,3–83,7 %. Tyrimo duomenimis, svogūnų ropelių derlius svyravo nuo 4,06 iki 5,41 kg m-2. Laukeliuose, kurie buvo ištisai purkšti vandens garais, gautas esmingai didesnis svogūnų derlius nei ravėtuose.
The yield of common onion bulbs in our study ranged from 4.06 to 5.41 kg m-2. A statistically significantly higher yield of onion bulbs was produced in the treatment where steaming had been applied all over the plots compared with the hand-weeded plots.
The experiment was conducted in the fields of farmers in Kaunas (in 2012), Vilkaviškis (in 2013) and Rietavas (in 2014) districts, Lithuania. The aim of the study was to ascertain the effects of water steam as a weed and fungal disease control method in the common onion (Allium cepa L.) stand. The trials were carried out according to the following design: 1) weeds were hand-weeded three times: the first hand-weeding was performed after mass emergence of weeds, 9–11 days after planting of onions; the second and third hand-weeding operations were carried out after emergence of weeds at a 2–3 leaf growth stage of weeds; 2) thermal weed control using water steam was carried out twice per growing season with the duration of weeds and onions exposure to steam of 2 seconds; thermal weed control was applied on the entire experimental plot, i.e. all over the plot, without protection of onion plants against exposure to steam; 3) thermal weed control using water steam was carried out twice per growing season with the duration of weed exposure to steam of 2 seconds. Thermal weed control was applied only in the inter-rows at a seedling stage of weeds. The impact of water steam on the onion bulbs was partial. The findings of the current study suggest that the application of water steam all over the trial plots, twice per growing season gave the most effective control of weeds in the stands of onion. Water steam treatment was found to reduce the occurrence of fungal diseases in the onion stand. The severity of downy mildew in the plots treated with water steam decreased by 52.5–739%, compared with the control plots. The steam treatment all over the trial plots reduced the severity of white rot of onion by 43.5–46.9%. Steaming all over the plots diminished the onion neck rot infection level on onion plants by 68.0–86.1%, while inter-row steaming reduced the disease pressure by 33.3–83.7%.
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.833 | 2.184 | 2.184 | 2.184 | 1 | 0.381 | 2019 | Q3 |
Journal | IF | AIF | AIF (min) | AIF (max) | Cat | AV | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste-Agriculture | 0.833 | 2.184 | 2.184 | 2.184 | 1 | 0.381 | 2019 | Q3 |
Journal | Cite Score | SNIP | SJR | Year | Quartile |
---|---|---|---|---|---|
Zemdirbyste | 1.7 | 0.635 | 0.311 | 2019 | Q2 |