Kauno rajono šachtinių šulinių vandens kokybės tyrimai
Date |
---|
2009 |
Gėlas vanduo – vienas iš svarbiausių kiekvienos šalies gamtos turtų. Geriausia gėrimui ir maisto gaminimui tinka gėlas požeminis vanduo.Kauno rajone šachtinių šulinių vandenį vartoja beveik pusė rajono gyventojų. Darbo tikslas nusatyti Kauno rajono šachtinių šulinių vandens taršos lygį, nustatyti sezoninę vandens kokybės rodiklių kaitą. Šachtinių šulinių vandens kokybės tyrimai atlikti 15 kauno rajono gyvenviečių, šulinių kokybę tiriant kartą per sezoną. Nustatyta, kad Kauno rajone daugiausia šuliniai užteršti nitratais ir organinėmis medžiagomis. Gauti tyrimo rezultatai leidžia įvertinti šulinių vandens kokybės kaitos sezoninį cikliškumą. Nustayta, kad didžiausia nitratų koncentracija šachtinių šulinių vandenyje yra pavasarį, o mažiausia – rudenį ir žiemą, didžiausios nitritų ir amonio jonų koncentracijos - rudenį, mažiausia – žiemą ir vasarą, didžiausia permanganato skaičiaus vertė yra vasarą ir rudenį, mažiausia – pavasarį, didžiausia fosfatų koncentracija yra žiemą ir rudenį, mažiausia – pavasarį ir vasarą.
Fresh water - one of the most important natural assets for each country. The best food and drink suitable for the production of fresh groundwater. In the Kaunas area shallow wells water used by nearly half the population of the region. Research goal is to determine shallow wells in the Kaunas district water pollution levels, determine seasonal water quality changes. Shallow wells of water quality investigation carried out of the 15 Kaunas area of settlements, the quality testing wells once a season. Found that the Kaunas region mainly in wells contaminated by nitrates and organic substances. The obtained results of the study allows the assessment of water quality in wells change the seasonal cycle. Laid down that the maximum nitrate concentration in Shallow is a well-water in spring, and the lowest - in autumn and winter, the peak of nitrite and ammonium ion concentrations - in autumn, the lowest - in summer and winter, the maximum number of permanganate is the summer and autumn, the lowest - in spring, the highest concentration of phosphates is in winter and autumn, the lowest - in spring and summer.