Sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, vitamino C ir fenolinių junginių kiekiai skirtingų veislių kriaušių vaisių luobelėje ir minkštime
Date |
---|
2021 |
Darbo tikslas – ištirti ir palyginti biologiškai aktyvių junginių, sausųjų medžiagų ir tirpių sausųjų medžiagų kiekius Lietuvos klimato sąlygomis užaugintų skirtingų veislių kriaušių vaisių luobelėje ir minkštime. Tirti keturių skirtingų veislių (‘Alna’, ‘Ksena’, ‘Aleksandr Lucas’, ‘Beloruskaja pozdniaja’) kriaušių vaisiai, užauginti versliniame sode Joniškio rajone. Tyrimas buvo atliktas 2020 m. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje.Kriaušių vaisių minkštime ir luobelėje standartiniais metodais nustatytas sausųjų medžiagų, vitamino C, tirpių sausųjų medžiagų ir ląstelienos kiekiai. Bendras fenolinių junginių kiekis nustatytas spektrofotometriniu metodu, naudojant Folin-Ciocalteu reagentą.Tyrimų rezultatai parodė, kad daugiausia tirpių sausųjų medžiagų sukaupė ‘Alna’ kriaušių vaisių minkštimas (14,25 % n. m.), o daugiausia fenolinių junginių – šios veislės kriaušių vaisių luobelė (1290,99 mg 100 g–1 s. m.). Iš esmės daugiausia sausųjų medžiagų nustatyta ‘Aleksandr Lucas’ kriaušių vaisių luobelėje (24,67 %). ‘Aleksandr Lucas’ ir ‘Beloruskaja pozdniaja’ kriaušių vaisių luobelės pasižymėjo didžiausiu vitamino C kiekiu, atitinkamai 2,70 ir 2,63 mg 100 g–1 n. m., o didžiausi ląstelienos kiekiai nustatyti ‘Ksena’ veislės kriaušių vaisių luobelėje (36,12 % s. m.). Skirtingos kriaušių vaisių dalys sukaupė skirtingus kiekius tirtų junginių. Iš esmės didžiausi sausųjų medžiagų, vitamino C, fenolinių junginių ir ląstelienos kiekiai buvo kriaušių vaisių luobelėje, o didžiausias tirpių sausųjų medžiagų kiekis – kriaušių vaisių minkštime.
The aim of this work was to investigate and compare the amounts of biologically active compounds, dry matter and soluble solids in pulp and peels of four pear cultivars (‘Ksena’, ‘Beloruskaja pozdniaja’, ‘Alna’ and ‘Aleksandr Lucas’). The research was carried out at Vytautas Magnus University Agriculture Academy (Lithuania) in 2020. Four pear cultivars (‘Ksena’, ‘Beloruskaja pozdniaja’, ‘Alna’ and ‘Aleksandr Lucas’) were cultivated at a farm in the Joniškis District of Lithuania. Pears were grown following traditional pear production technology. The amounts of dry matter, soluble solids, vitamin C and fiber were determined using the standard method. The total content of phenolic compounds was determined using a Folin-Ciocalteu reagent with a UV/VIS spectrophotometer. The research results showed that significantly the highest amounts of soluble solids were found in the ‘Alna’ pear fruit pulp (14.25% f. w.). The ‘Alna’ peel sample had significantly the highest amount of total phenolic compounds (1290.99 mg 100 g–1 d. w.). The highest content of dry matter was found in the ‘Aleksandr Lucas’ pear fruit peel (24.67%). The ‘Aleksandr Lucas’ and ‘Beloruskaja pozdniaja’ pear fruit peel contained significantly the highest amounts of vitamin C (2.70 and 2.63 mg 100 g–1 f. w., respectively). The highest content of fiber was found in the ‘Ksena’ fruit peel (36.12% d. w.). The investigated pear peel sample had significantly higher amounts of dry matter, vitamin C, total phenolic compounds and fiber than the pulp. However, the pulp contains the highest contents of soluble solids.