Moliūgų auginimas – daržo augalų sortimento optimizavimo galimybė
Author | Affiliation | |
---|---|---|
LT |
Date |
---|
2012 |
Prienų rajono sertifikuotame ekologiniame ūkyje tyrimams auginti Cucurbita maxima rūšies ‘Blue Ballet’, ‘Rouge vif d’Etampes’ ir Cucurbita moschata rūšies ‘Longue de Nice’, ‘Muscade de Provence’ veislių moliūgai. Moliūgų žievėje ir minkštime standartiniais metodais buvo nustatyta: sausosios medžiagos, žalia ląsteliena, žali baltymai, o karotenoidai – abiejų rūšių moliūgų minkštime. Nustatyta, kad daugiausiai sausųjų medžiagų susikaupė kvapiojo, ‘Muscade de Provence’, moliūgo žievėje ir didžiojo, ‘Blue Ballet’, moliūgo minkštime. Kvapiojo, ‘Longue de Nice’, moliūgo žievėje ir minkštime nustatyti didžiausi žalios ląstelienos kiekiai, o didžiojo, ‘Rouge vif d’Etampes’, moliūgo žievėje ir minkštime – didžiausi žalių baltymų kiekiai. Didžiausias karotenoidų kiekis nustatytas didžiojo, ‘Blue Ballet’, moliūgo minkštime.
In advice of reaching the optimization asortiment of garden plants need to grow different varieties of pumpkins, having valuable properties to the human body. Ecologically grown pumpkins, means no synthetic chemicals have been produced, matches all requirements of healthy environment and nutrition. The point of this work was to compare chemical content of peeling and flesh from different pumpkin species. Chemical analysis of pumpkin peeling and flesh was determined by standart methods: dry matter, crude fiber, crude protein, and carotenoids – in pumpkin’s flesh of two species. It was found that most of the dry matter accumulated a sweet, ‘Muscade de Provence’, pumpkin peel (15,46 %) and the great, ‘Blue Ballet', pumpkin flesh (9,50 %). The Sweet, ‘Longue de Nice’, pumpkin peeling and flesh have the most roughage quantity. The great, ‘Rouge vif d’Etampes’, pumpkin peeling and flesh have the largest crude protein’s levels. The highest (2,90 mg g-1) carotenoid level was found in the great, ‘Blue Ballet’, pumpkin flesh.
Vytauto Didžiojo universitetas / Vytautas Magnus University |