Socialinės grupės darnos vystymo perspektyvos mažinant socialinį dykinėjimą
Date | Issue | Start Page | End Page |
---|---|---|---|
2017 | 77 | 185 | 202 |
Šio tyrimo tikslas – išanalizavus socialinio dykinėjimo teorinius ir empirinius tyrimus, detalizuoti socialinės grupės darnos vystymo perspektyvas, siekiant sumažinti šio reiškinio paplitimą, identifikuojant jo atsiradimo priežastis. Straipsnyje atlikta socialinio dykinėjimo reiškinio sampratos analizė, išskiriant esminius demotyvatorius organizacijų darbo grupėse. Taip pat išanalizuotos socialinio dykinėjimo reiškinio atsiradimo ir egzistavimo priežastys, sujungiant jas į grupes. Buvo aptarti organizacijos darbuotojų įsitikinimai ir elgsenos, lemiančios socialinio dykinėjimo reiškinio atsiradimą ir (arba) slopinimą.
The purpose of this research is to elaborate development perspectives of the social group cohesion seeking to reduce the incidence of the phenomenon. The authors analyse theoretical and empirical studies on social loafing and based on this analysis try to identify the causes of the phenomenon. In the article, analysis of the concept of social loafing is presented, distinguishing the essential demotivating factors in working groups of organisations. Moreover, the reasons of occurrence and existence of social loafing are analysed in a way of grouping them. The beliefs of employees and their behaviours conditioned by them are discussed, determining the emergence and/or suppression of social loafing.