Gliukozės ir glikozilinto hemoglobino kiekį kraujyje įtakojantys veiksniai ir reikšmė cukrinio diabeto kontrolei
Juršienė, Raimonda |
Tiriamojo darbo tikslas buvo nustatyti asmenų, sergančių cukriniu diabetu (CD), gliukozės ir glikozilinto hemoglobino kiekį kraujyje įtakojančius veiksnius ir jų reikšmę CD kontrolei. Tyrimui atlikti buvo panaudota anketinė apklausa, dokumentinė analizė, gliukozės kiekio ir glikozilinto hemoglobino kiekio kraujyje nustatymas. Tyrimas buvo atliekamas 2010 metais Utenos ligoninėje, klinikinės diagnostikos laboratorijoje. Apklausoje dalyvavo 50 asmenų, nuo 19 – 87 metų amžiaus, kurių cukrinio diabeto trukmė nuo 0,5 iki 26 metų. Darbe išanalizuoti apklaustųjų sergančių cukriniu diabetu demografiniai duomenys, cukrinio diabeto tipai, gliukozės ir glikozilinto hemoglobino kiekio kraujyje rezultatai remiantis dokumentine analize. Išnagrinėtas gliukozės ir glikozilinto hemoglobino kiekio kraujyje tarp apklaustųjų atlikimo dažnumas. Taip pat išanalizuotas antidiabetiniu vaistų ir insulino vartojimas, kūno masės indeksas ir jo pasikeitimas susirgus cukriniu diabetu, fizinis aktyvumas, mitybos ypatumai, sergančiųjų žinių apie savo ligą gavimo šaltiniai, alkoholio ir rūkymo įtaka CD kontrolei. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad apklausoje dalyvavusių respondentų cukrinio diabeto kontrolė yra prasta. Respondentai per retai matuoja gliukozės kiekį kraujyje įvairiu paros metu. Tik penktadalio gliukozės kiekis kraujyje nevalgius yra geras. Glikozilintą hemoglobiną reguliariai atlieka tik 47% apklaustųjų, o glikozilinto hemoglobino kiekio kraujyje rezultatai daugiau negu pusės patenkinami arba blogi. Rizika išsivystyti įvairioms komplikacijoms yra labai didelė. 68% žino svarbiausius cukrinį diabetą įtakojančius veiksnius, tačiau nesilaiko pagrindinių diabeto kontrolės principų. Labai maža dalis pacientų (10%) reguliariai daro mankštą, tik penktadalis (20%) skaičiuoja kalorijas kiekvieno maitinimosi metu. Tai susiję ir su tuo, kad 33% respondentų turi antsvorį, o 27% I laipsnio nutukimą. Anketinė apklausa ir dokumentinė analizė taip pat patvirtina, kad dėmesys diabeto kontrolei yra nepakankamas
The aim of this research paper was to identify factors that influence the level of glucose and glycolized hemoglobin in the blood of the patients with the diabetes and to find out the importance of these factors on the diabetes control. This paper is based on the literature review, questionnaire and documentary analysis. The research was carried out in the clinical laboratory of hospital in Utena. 50 people in the age group from 19 to 87 who have been suffering from the diabetes for 0, 5 to 26 years took part in the research. Current paper anlyses demograpghic data of respondents, types of diabetes, length of illness as well as the quantity of glucose and glycolized hemoglobin in the blood. Besides that , based on the documentary analysis, checks of measuring quantity of glucose and glycolized hemoglobin in the blood of respondents, body mass index and its changes after development of diabetes, physical activity, eating habits, knowledge about the ilness, effect of alcohol and cigarette smoking on diabetes control were considered. The research reveals that respondents do not adequately control diabetes. They measure the level of glucose in the blood throughout the day too rarely. Only one fifth has sufficient glucose level before meals. Less than half (47%) of respondents check glucolised hemoglobin regularly, whereas results of their glucolised hemoglobin is not sufficient or poor. Thus risk for complications is enormous. Factors such as well-balanced food, physical training and well chosen medicaments have considerable impact on the life quality of the patients as well as on the results of their diabetes control. The research shows that though majority of patients with the diabetes (68%) know the factors mentioned above, they fail to follow the main principles of the diabetes control. Only 10% find time for regular physical activity, 20% calculate their daily calories. As a result of that 33% have overweight and 27% I level obesity. Documentary analysis of glucose and glycolized hemoglobin results confirm that attention to diabetes control is not sufficient