Kapiliarinės elektroforezės apjungimas su reakcijos detekcija junginių, mažinančių oksidacinį stresą, įvertinimui
Kapiliarinės elektroforezės apjungimas su reakcijos detekcija sudarytų galimybę mikro-formate automatizuotai įvertinti sudėtingus gamtinius mišinius ir nustatyti atskirų mišinio komponentų antioksidacinį aktyvumą. Tai būtų greitas, nebrangus ir nesudėtingas procesas, leidžiantis efektyviai ištirti ir suklasifikuoti antioksidantus, esančius vaistažolėse, maisto produktuose ir maisto papilduose, farmaciniuose preparatuose, biologiniuose objektuose. Buvo sukurtos ir optimizuotos trys unikalios konfigūracijos sąsajos kapiliarinės elektroforezės apjungimui su radikalų surišimo reakcijos detekcijos metodu. Pirma sąsaja buvo sukurta panaudojant nerūdijančio plieno kryžminę jungtį. Antroji sąsaja buvo sukurta skirtingo diametro kapiliarus suneriant vieną į kitą ir sunėrimo vietą panardinant į indą su radikalo tirpalu. Trečioji sąsaja buvo sukurta sujungiant du vienodo diametro kapiliarus ašine kryptimi taip, kad liktų tarpas tarp jų. Pirmą kartą radikalų surišimo aktyvumas buvo įvertinas tiesiogiai, panaudojus metodą, paremtą skirstymu kapiliare, apjungtą su reakcijos detekcija. Šis metodas būtų tinkamas maisto produktų, maisto papildų, biotechnologijos produktų, augalų, ląstelių kultūrų ir farmacijos produktų, susijusių su oksidacinio streso mažinimu, kokybės įvertinimui, nenaudojant didelių aplinkai nepalankių cheminių reagentų kiekių.
Coupling capillary electrophoresis with reaction detection is very useful since it would give a possibility to assess the complex natural mixtures and would allow evaluation of antioxidant activity of separate components in an automated manner and micro-format. It is expected to be a fast, inexpensive and non-complex process that would allow effective investigation and classification of antioxidants in herbs, food products, food supplements, pharmaceuticals and biological objects. Three unique interface set-ups of capillary electrophoresis and radical scavenging reaction detection have been created and optimized. The first interface was created using stainless steel cross connection. The second interface was created by immersing two coaxially inserted capillaries of different diameter into the vial with the radical reagent. The third interface was created by connecting two capillaries and creating a gap between them. Radical scavenging activity on-line method has been performed by capillary electrophoresis-based analysis coupled with reaction detection for the first time. This method is created with the aim of using less environment polluting chemical reagents and is suitable for quantitative and qualitative evaluation of potential antioxidants in food products, food supplements, biotechnological products, plants, cell cultures and pharmaceutical products, which are closely related to the oxidative stress of the biological systems.