Asmenybės bruožų bei Planuoto elgesio teorijos komponentų reikšmė sveikatai palankiam vaisių ir daržovių vartojimui
Bystrova, Justina |
Tyrimo tikslas – nustatyti asmenybės bruožų bei planuoto elgesio teorijos komponentų reikšmę sveikatai palankiam vaisių ir daržovių vartojimui. Tyrime dalyvavo atsitiktinai atrinkti 367 suaugę asmenys, iš jų 160 vyrų ir 207 moterys. Asmenybės bruožams įvertinti naudojama NEO – FFI klausimyno S forma, planuotos elgesio teorijos komponentai vertinami klausimynu, sudarytu remiantis Ajzen (2002), klausimynų sudarymo metodiniais nurodymais, kuriame teiginiai įvertinami 5 balų Likerto skale. Tyrimo metu siekiama integruotu aspektu pažvelgti kokią reikšmę asmenybės bruožai bei planuoto elgesio teorijos komponentai turi sveikatai palankiam vaisių ir daržovių vartojimui. Vaisių ir daržovių vartojimas vertinamas 7 teiginių klausimynu, įvertinančiu vaisių ir daržovių vartojimo dažnumą (angl. Short Questionnaire for Measuring Fruit and Vegetable Intake). Tyrimo metu siekiama nustatyti ar asmenybės bruožai (sąžiningumas, ekstraversija, neurotiškumas, atvirumas patyrimams, sutariamumas) veikia (moderuoja) suaugusių asmenų ketinimo vartoti vaisius ir daržoves sąsają su didesniu/mažesniu vaisių ir daržovių vartojimu. Taip pat, ar suaugusių asmenų labiau išreikšti asmenybės bruožai per planuoto elgesio teorijos tarpininkus (mediatorius) – nuostatą, subjektyvią normą ir suvoktą elgesio kontrolę – yra susiję su didesniu/mažesniu vaisių bei daržovių vartojimu. Gauti rezultatai parodė, jog suaugusių asmenų ketinimo vartoti vaisius ir daržoves sąsaja su didesniu vaisių ir daržovių vartojimu yra veikiama (moderuojama) ekstraversijos. Taip pat, suaugusių asmenų ketinimo vartoti vaisius ir daržoves sąsaja su mažesniu vaisių ir daržovių vartojimu yra veikiama (moderuojama) neurotiškumo. Statistiškai reikšmingų sąsajų, tarp suaugusių asmenų labiau išreikštų asmenybės bruožų per planuoto elgesio teorijos tarpininkus (mediatorius) ir didesnio/mažesnio vaisių bei daržovių vartojimo, nerasta.
The aim of this study is to set the importance of the personality traits and components of theory of planned behavior for the consumption of fruits and vegetables. In this study participated 367 adults, 160 men and 207 women. The personality traits were assessed with NEO –FFI questionnaire form S. In order to evaluate the effect of the concepts from theory of planned behavior have for adequate vegetable and fruit consumption, 5 – point Likert scales items were used. Fruit and vegetable consumption was assessed by 7 item questionnaire, named Short Questionnaire for Measuring Fruit and Vegetable Intake. In this study was investigating if personality dimensions (conscientiousness, extraversion, neuroticism, openness to experience, agreeableness) have a moderation effect on intention – higher/lower fruits and vegetable consumption relationship. In addition to this, also the mediation effects of the components of theory of planned behavior on personality dimensions – fruits and vegetable consumption relationships, were investigated. Results showed that two personality dimensions – extraversion and neuroticism – moderated the intention – fruit and vegetable consumption relationship. Extraversion has a moderation effect on intention – higher fruits and vegetable consumption relationship. Neuroticism has a moderation effect on intention – lower fruits and vegetable consumption relationship. No significant effects of mediation of the concepts of theory of planned behavior on personality dimensions – fruits and vegetable consumption relationship, were found.