UAB "Galinta ir partneriai" birių produktų kokybės valdymas
Andriuškevičiūtė, Aušra |
Tyrimo objektas – birių produktų kokybė. Tyrimo dalykas – birių produktų kokybės gerinimas. Darbo tikslas – pateikti kokybės vadybos sprendimų, turinčių įtakos birių produktų kokybės gerinimui. Iškeltiems tikslams pasiekti sprendžiami tokie uždaviniai: 1) išanalizuoti produktų kokybės esmę ir matavimo rodiklius; 2) išnagrinėti produktų kokybės valdymo procesą ir nustatyti kokybės lygį lemiančius veiksnius; 3) nustatyti produktų kokybės gerinimo prielaidas; 4) parengti UAB ,,Galinta ir partneriai“ birių produktų kokybės tyrimo metodiką; 5) suformuoti kokybės vadybos priemones, reikalingas pagerinti birių produktų kokybę. Tyrimo metodai - Lietuvos ir užsienio autorių mokslinės literatūros analizė bei sintezė, anketinė apklausa, duomenų grupavimas, statistiniai metodai, grafinis vaizdavimas. Tyrimo rezultatai: Pirmajame skyriuje išanalizuota produktų kokybės samprata, produktų vertinimo rodikliai ir jų klasifikacija, aptariama produktų kokybės valdymas bei analizuojamos produktų kokybės gerinimo prielaidos. Antrajame skyriuje pateikta trumpa įmonės charakteristika bei pateikta birių produktų kokybės tyrimo metodika. Trečiajame skyriuje analizuojami tyrimo metu gauti duomenys bei pateikiama siūlymai gerinti birių produktų kokybei. Išanalizavus vartotojų elgsenos anketinės apklausos duomenis nustatyta, kad svarbiausi kriterijai, renkantis birius produktus yra gamintojas, produkto prekinė išvaizda, kaina, pakankama informacija apie produktą. Norint išlaikyti jau užimtas rinkos pozicijas, įmonei svarbu užsitikrinti vartotojų lojalumą, nuolat plečiant produktų asortimentą, įvedant į rinką naujus kokybiškus produktus. Pagrindinis įmonės tikslas – užimti lyderės pozicijas tiek Lietuvos, tiek Pabaltijo šalių rinkose bei pirmauti pagal produkto kokybę ir išlaikyti konkurencingumą su kitomis įmonėmis. Šį tikslą UAB „Galinta ir partneriai“ gali pasiekti nuolat gerindama savo produktų kokybę. Nors įmonė jau yra įdiegusi RVASVT ir ISO 9000 standartus, tačiau laikui bėgant reikalavimai keičiasi ir tobulėja. UAB „Galinta ir partneriai“ produktų kokybės vadybos sistemai patobulinti siūloma įdiegti BRC (British Retail Consortium) standartą. BRC standartas skirtas maisto tvarkymo ir gamybos įmonių maisto saugos ir kokybės valdymo sistemų inventorizacijai, reorganizacijai, maisto saugos ir kokybės vadybos sistemos, atitinkančios standarto reikalavimus, sukūrimui ir įdiegimui.
Research object – quality of powdery products. Research subject – betterment of powdery products quality. Research aim – to present solutions of quality management, influencing powdery products quality betterment. Objectives: 1. to analyze the point of products quality and measurement rates; 2. to inspect the process of products quality control and find quality level determinant factors; 3. to investigate the presumptions of products quality; 4. to present the quality research methodic of powdery products UAB “GALINTA IR PARTNERIAI”; 5. to frame the quality management measures, necessary for betterment of powdery products quality. Research methods – the analysis and synthesis of Lithuanian and foreign authors scientific literature, questionnaire inquiry, data bunching, statistical methods, graphics methods. Research results: In the first part it was analyzed the conception of products quality, the rates of products estimation and their classification, disputed the management of products quality and analyzed the consumptions of products quality betterment. In the second part it was given short UAB „GALINTA IR PARTNERIAI characterization and quality research methodics of powdery products. In the third part it was analyzed research facts and suggestions for quality betterment of powdery products were presented. After analyzing the facts of questionaire inquiry it was set, that the most important force picking powdery products is quality. If company wants to keep already taken pozitions in market, it must warrant consumers loyalty, diversifying products assortment, bringing new qualitative products. Major companie‘s aim – take the leader pozition in Lithuanian and Baltic countries markes, to have an advantage by products quality and keep the competetive ability with other enterpises. UAB „Galinta ir partneriai“ can achieve this aim everlastingly improving products quality. Although the company has introduced HACCP and ISO 9000 standards, but requirements changes and improves. So this company can introduce one more standard - BRC (British Retail Consortium). BRC Food Technical Standard to be used to evaluate manufacturers of retailers own brand food products. It is designed to be used as a pillar to help retailers and brand owners with their 'due diligence' defence, should they be subject to a prosecution by the enforcement authorities. Under EU food Law, retailers and brand owners have a legal responsibility for their brands.