Atsargų valdymo sistemos tyrimas
Čepkauskienė, Inga |
Tyrimo objektas: JIT sistemos diegimo maisto pramonės įmonėse prielaidos ir galimybės. Tyrimo tikslas: Išanalizavus teorines ir praktines atsargų valdymo problemas, nustatyti atsargų valdymo sistemos JIT diegimo Lietuvos įmonėse prielaidas ir tikslingumą. Tyrimo uždaviniai: 1. Išanalizuoti galimus atsargų klasifikavimo būdus valdymo tikslais bei išnagrinėti atsargų įsigijimui bei valdymui patiriamas išlaidas. 2. Išanalizuoti atsargų valdymo problemas ir joms spręsti siūlomus naudoti atsargų valdymo metodus ir įvertinti jų taikymo tikslingumą. 3. Išanalizuoti prielaidas Lietuvos įmonėse diegti atsargų valdymo sistemą JIT. 4. Atlikti maisto pramonės įmonių anketinę apklausą ir remiantis gautais rezultatais pagrįsti atsargų valdymo sistemos JIT diegimo šiose įmonėse tikslingumą. Tyrimo metodai: Sprendžiant išsikeltus uždavinius buvo atlikta sisteminė ir lyginamoji literatūros šaltinių atsargų valdymo klausimais analizė, loginė analizė ir sintezė bei pasitelktas grafinis vaizdavimas. Atsargos – ne tik trumpalaikis turtas, tačiau ir įšaldytos apyvartinės lėšos. Todėl reikia nustatyti, kokių atsargų reikia ir kiek jų reikia, kad būtų patenkinti klientų poreikiai bei sumažintos sąnaudos, susijusios su atsargų užsakymu, gabenimu ir sandėliavimu. Šioms problemoms spręsti užsienio šalyse siūloma diegti nuoseklaus aprūpinimo atsargomis sistemą JIT (Just In Time). Išanalizavus atsargų valdymo problemas ir su jomis susijusias išlaidas, buvo nustatyta, kad JIT sistemą tikslinga diegti kai atsargos greitai sensta, jų sandėliavimas brangus, atsargų nomenklatūra nėra didelė, o tiekėjai yra arti įmonės, įmonei nereikalingas didelis draustinių atsargų kiekis, o gamyba vykdoma tik gavus užsakymą. Atlikus empirinį tyrimą Lietuvos maisto pramonės įmonėse pagal veiklos pobūdį, buvo nustatyta, kad labiausiai iškeltas prielaidas atitinka mėsos ir jos produktų perdirbimo bei pieno ir jo produktų perdirbimo įmonės.
The object of research is assumptions and possibilities to use the stock management system JIT in Lithuanian food industry. Research aim is: after the analysis of theoretical and practical problems of stock management, to identify the assumptions and possibilities of stock management systems JIT installation in Lithuanian companies. The tasks of research are: 1. Explore possible ways of classifying the reserve management purposes and consider the acquisition and management of the cost. 2. To analyze the management problems and to address the proposed use of the reserve management techniques and to evaluate the appropriateness of their application. 3. Analyze the assumptions Lithuanian companies install the stock management system JIT (Just In Time). 4. Conducting a survey questionnaire in Lithuanian food industry companies and reason the assumptions of JIT system installation. Research methods: Judging objectives was carried out a systematic and comparative literature about inventory management analysis, logical analysis and synthesis, and a graphical representation. Stocks - not just short-term assets, but frozen and financial resources. Therefore it is necessary to identify which stocks are necessary, to know optimal amounts of its to be meet the needs of clients and reduced costs, associated with the ordering, transportation and storage of these stocks. To be solved these problems in foreign countries there were proposed for use system of stocks consistent supply - JIT (Just In Time). O the base of analysis of the management problems and associated costs, it was found that implementation of JIT system could be useful for companies, which use the rapidly aging stocks, use stocks, which storage is expensive, the nomenclature of stocks is not high, suppliers are closed to the company and the process of production and (or) services providing could be carried out only after the order comes. From an empirical investigation of Lithuanian food industry enterprises in accordance with the nature of the business, it was found that most meet the assumptions raised in meat products processing and milk products processing companies.