Laikymo sąlygų įtaka medaus su liofilizuotais priedais kokybei
Darbo objektas – medus su liofilizuotais priedais. Darbo metodai: 5 rūšių medui: (1- natūralus, 2- medus su liofilizuotais mėtų lapais, 3- medus su liofilizuotomis juodųjų serbentų uogomis, 4- medus su liofilizuotomis goji uogomis, 5- medus su liofilizuotomis aviečių uogomis) atlikta spalvų analizė spalvos analizatoriumi, rūgštingumo analizė titruojant mėginį su natrio hidroksidu ir drėgnumo analizė su refraktometru esant skirtingoms laikymo sąlygoms: šviesoje ir tamsoje 9 mėnesius. Taip pat įvertinti pradiniai vitamino C kiekiai Murio metodu, sausųjų medžiagų kiekis deginant mėginį mufelinėje krosnyje ir diastazės kiekiai Phadebo metodu bei apibendrinta juslinė analizė. Darbo rezultatai. Gauti tyrimų rezultatai parodė, kad, didžiausiu vitamino C kiekiu pasižymėjo medus su liofilizuotomis juodųjų serbentų uogomis. Sausųjų medžiagų kiekiu labiausiai pasižymėjo medus su liofilizuotais mėtų lapais. Diastazės kiekis atitiko keliamus reikalavimus. Priimtiniausias medus atliekant juslinę analizę buvo medus su liofilizuotomis goji uogomis. Pagal standartizuotus metodus tyrimo eigoje nustatyta, kad laikymo sąlygos turėjo įtakos spalvos pokyčiams, rūgštingumui ir drėgmei. Tačiau medus buvo labiau priklausomas nuo laikymo periodo nei nuo laikymo vietos.
Research object: honey with lyophilized supplements. Research methods: 5 types of honey (1st- natural, 2nd- honey with lyophilized mint leaves, 3rd- honey with lyophilized black currant, 4th- honey with lyophilized goji, 5th- honey with lyophilized raspberry) have been tested applying the following methodologies: colour analysis with colour analyser according to the CIE system, acidity analysis titrating the sample with sodium hydroxide and the analysis of moisture content with a refractometer under different storage conditions -light and dark for 9 months. The initial content of vitamin C was estimated by Muris method. The dry matter content of the sample burnt in the muffle furnace was estimated. The diastase levels were identified by the Phadebo method. Sensory analysis was generalized. Research results: According to the initial qualitative analysis methods, the highest vitamin C content was found in honey with lyophilized black currant. The highest amount of dry matter was in honey with lyophilized mint leaves. The diastase content met the requirements. The most suitable honey according to sensory analysis was honey with lyophilized goji. According to standardized methods during the course of the study it was determined that the storage conditions influenced color changes, acidity and moisture. However, the quality of honey was more dependent on the storage period than on the storage site.