Agastache foeniculum ekstraktų fenolinių junginių sudėties ir radikalų surišimo aktyvumo tyrimai panaudojant efektyviosios skysčių chromatografijos ir spektrofotometrijos metodus
Anyžinis lofantas (Lophantus anisatus Benth., Agastache foeniculum), priklauso notrelinių šeimai (lot. Lamiaceae). Natūraliai randamas šiaurės ir centrinėje Amerikoje. Lofanto preparatai vartojami virškinimo trakto ligų gydimui, medžiagų apykaitai pagerinti, organizmo stiprinimui. Darbo tikslas – ištirti anyžinio lofanto ekstraktų fenolinių junginių sudėtį ir radikalų surišimo aktyvumą panaudojant efektyviosios skysčių chromatografijos ir spektrofotometrijos metodus. Augalinė žaliava. Analizei naudota anyžinio lofanto augalinė žaliava rinkta VDU Kauno botanikos sode 2009 metų gegužės - rugsėjo mėnesiais bei 2010 metų liepos mėnesį. Eksperimentinė dalis. Metanoliniai anyžinio lofanto ekstraktai ruošiami purtant 0,5 g sumaltos augalinės žaliavos 24 valandas. Bandiniai filtruojami. Atliekama kietafazė ekstrakcija. Spektrofometriniu metodu nustatomas bendras fenolinių junginių, flavonoidų kiekis bei radikalų surišimo aktyvumas, panaudojant stabilų 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilo reagentą. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu nustatomas radikalų surišimo aktyvumas skirtinguose anyžinio lofanto vegetacijos perioduose ir augalo dalyse. Rezultatai. Didžiausias fenolinių junginių kiekis nustatytas intensyvaus augimo pradžios periodu ir mažai skiriasi nuo butonizacijos periodo. Lyginant skirtingų augalo dalių bandinių rezultatus, didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis nustatytas žieduose. Lapuose 33 % mažiau (, o stiebuose – 85 % mažiau. Didžiausias radikalų surišimo aktyvumas spektrofotometriniu ir efektyviosios skysčių chromatografijos metodais nustatytas intensyvaus augimo ir butonizacijos periodais. Tarp ESC ir spektrofotometrijos metodais gautų duomenų apskaičiuota teigiama koreliacija. Didžiausiu radikalų surišimo aktyvumu pasižymi žiedai. Lapų aktyvumas 1,8 karto mažesnis už žiedų. Stiebai pasižymi silpnu radikalų surišimo aktyvumu. Koreliacija tarp radikalų surišimo aktyvumo ir bendro fenolinių junginių kiekio skirtingose anyžinio lofanto dalyse teigiama.
Anise hyssop (Lophantus anisatus Benth., Agastache foeniculum) belongs to Mint family (Lamiaceae). Anise hyssop is a North American native herb. Preparations of this plant are used to heal digestive systemand metabolic disturbance disease, to fortify organism health. The aim of this study is to analyse phenolic compounds and free radical scavenging activities of Lophanthus anisatus Benth. extracts by means of high performance liquid chromatographic and spectrophotometric methods. Raw material. Raw material of anise hyssop was collected from the collection of medicinal plants at Kaunas Botanical Garden of Vytautas Magnus University in different vegetation periods during 2009 May – September and 2010 July. Experimental. Methanolic extracts were prepared as follows: 0.5 g of milled plant material was added into 10 ml of 75% methanol and stirred for 24 h. Samples were filtered. Solid phase extraction then was performed. For measurement of total amount of phenols, flavonoids and radical scavenging activity, using 2,2-diphenyl-1-picryhydrazyl, spectrophotometer was used. With high performance liquid chromatography was analyzed radical scavenging activity of extracts prepared for raw material collected in different anise hyssop vegetation periods. Results. The highest amount of total phenolics was determined during the intensive growing and butonization periods. Least amount was determined during the start of blooming and intensive blooming period. The highest amount of total phenolics was determined in the blooms. In leaves it was 33 % less, and in stems it was 85 % less. The strongest antiradical scavenging activity determined using spectrofotometric and high performance liquid chromatography methods was during intensive growing and butonization periods. The determination coefficient between booth methods was positive. Blossoms haves the strongest antiradical scavenging activity. Leaves haves 1,8 time less radical scavenging activity comparing to blossoms. Stems haves low radical scavenging activity. Correlation between radical scavenging activity and total amount of phenols is positive (R² = 0.974, p ≤0.05).