Genetically Modified Rapeseed
Kuratli-Fröhlich, Shanna |
Genetiškai modifikuoti (GM) produktai nevienareikšmiškai vertinami dėl galimo skirtingo poveikio aplinkai, žmogaus ir gyvūnų sveikatai. Europoje dauguma teisės aktų apsunkiną GM produktų panaudojimą ir GM augalų auginimą. Šiuo tyrimo tikslas buvo įvertinti GM rapsų auginimo, panaudojimo apimtis ir atlikti rapsų genetinių modifikacijų charakteristiką. Detaliai aptartos sukurtų GM rapsų veislių modifikacijos, genai bei kūrimo keliai. Tyrimui panaudota mokslinių straipsnių bei internete prieinama informacija. 36 skirtingoms GM rapsų veislėms panaudota skirtingų genų. Piktžolių kontrolei panaudoti CP4EPSPS, goxv247 ir gat4621 genai, apsaugantis GM rapsus nuo glyfosato herbicidų. Bar ir PAT(syn) išvysto atsparumą glyfozinatui, Bxn –atsparumą oksinilui, koduoja nitrilases fermentus. NptII koduoja neomycin fosfotransferase II, leidžiantiems augalams metabolizuoti neomycino and kanamycino antibiotikus selekcijos metu. Barnase genai koduoja parnase ribonukleases (RNAse) fermentus ir atsakingas už vyrišką sterililumą. Rapsų GM technologijos leido rapsus panaudoti biokuro gamyboje. Herbicidams atsparios veislės produktyveslės už tradicines: iš jų išgaunama 2% daugiau aliejaus nei iš tradicinių. Sumažėjusios išlaidos piktžolių kontrolei, sumažiną bendrą produkcijos kainą. Neigiamas požiūris dėl galimų toksinų ir poveikio žmogaus bei gyvūnų sveikatai yra nepagrįstas. Didėjant pasaulio žmonių populiacijai GM rapsai yra gera alternatyvą tradicinėms augalų kultūroms.
Genetically modified (GM) products lead to controversial discussions concerning the safety toward humans, animals and the environment. Many regulations make approvals and releases of GM products and cultivation of GM crop difficult in Europe. The main aim of this study was to provide a detailed molecular characterization of GM rapeseed. For that, the different modifications were discussed in detail, including the newly introduced genes and how they incorporate in the different pathways. As source for all the informations, scientific articles and the internet were used. 36 different events exist of GM rapeseed and 11 different genes were developed for the modifications. The most important traits are agronomic traits, which are necessary for weed control. The genes CP4EPSPS, goxv247 and gat4621 expresses enzymes, which prevent the plant of gluphosate herbicides, by decreasing the binding affinity of glyphosate, catalyzing the inactivation of glyphosate or degrading glyphosate to AMPA and glyoxylate. Bar and PAT(syn) were developed for glyfosinate resistance. They code both for Phosphonothricin N-acetyltransferase, which eliminates the herbicidal activity of glufosinate. Bxn is an oxynil resistance gene, which codes for the nitrilase enzyme. NptII codes for the neomycin phosphotransferase II enzyme which allows plants to metabolize neomycin and kanamycin antibiotics during selection. To increase the nutritional value the gene te was developed which codes for the 12:0 ACP thioesterase enzyme, which increase the level of triacylglycerides containing lauric acid. Barnase gene codes for barnase ribonuclease (RNAse) enzyme and cause male sterility. Barstar is a barnase inhibitor which restore the fertility by repressing the inhibitory effect of barnase. The aid of GM technology in rapeseed made rapeseed an advantages oil seed crop. The herbicide tolerant varieties made it possible to deliver higher average yields than their conventional counterparts and higher oil contents. The general cost production could be reduced due to the reduction of weed control costs. With respect to the growing world populations, GM rapeseed is a good alternative to achieve the goals which cannot be reached with the conventional crop.