Dygliuotųjų šaltalankių uogų konvekcinio džiovinimo technologijos tyrimas
Dygliuotųjų šaltalankių uogose gausu vitamino E, karotino, askorbino rūgšties, vitamino B1, B2, B6, cukraus, rūgščių, rauginių medžiagų, riebalų bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tačiau stora luobelė apsunkina uogų džiūvimo procesą, kuriam paspartinti gali būti naudojami įvairūs apdorojimo metodai. Vienas iš jų yra terminis. Taigi tiriamas uogų terminio apdorojimo poveikis dygliuotųjų šaltalankių džiūvimo procesui. Džiūvimo procesai tirti tiek šviežių, tiek šaldytų uogų. Pradžioje jos buvo apdorojamos termiškai, o po to džiovinamos aktyviosios ventiliacijos stende. Nustatyta, kad dygliuotojų šaltalankių uogų terminis apdorojimas yra efektyvi priemonė džiūvimo procesui sutrumpinti, ypač šviežių uogų: šviežių uogų džiūvimo trukmė sumažėjo 6,07 karto, o šaldytų uogų – 2,22 karto.
Prickly sea buckthorn berries are rich in vitamin E, carotene, ascorbic acid, vitamin B1, B2, B6, sugar, acids, tanning substances, fat, and other biologically active substances. However, the thick husk complicates the drying process of the berries, various methods can be used to accelerate the drying process. One of the accelerating processes is the thermal process. So research was carried out on the impact of thermal processing on the prickly sea buckthorn drying process. Drying processes were studied for both fresh and frozen berries. In the beginning, berries were thermally processed and then dried on an active ventilation bench. In the end, it was concluded that thermal processing is a very effective way to shorten the drying process of prickly sea buckthorn berries, especially for fresh berries: drying process of fresh berries decreased 6,07 times, frozen berries – 2,22 times.