Technologinių procesų valdymo ir ekonominio efektyvumo tyrimas pieno ūkyje
Pieno ūkiuose svarbiu iššūkiu tampa ūkių produktyvumo, pelningumo ir konkurencingumo didinimas mažinant gaminamos produkcijos savikainą. Šis iššūkis verčia ieškoti sprendimų ne tik diegiant inovatyvias technologijas, bet ir optimizuoti technologinių procesų valdymą, kuris būtų susijęs su aplinkos taršos, energijos sąnaudų, darbo sąnaudų, gaminamos produkcijos savikainos mažinimu ir gyvūnų gerovės, produktų kokybės gerinimu. Ieškant pelningiausio ūkio valdymo modelio, reikalinga įvertinti visus veiksnius. Ūkio gamybinio efektyvumo augimas gamintojams užtikrina mažesnius kaštus ir didesnę pelno normą, o likusiems produkto paskirstymo grandinės dalyviams – palankesnes kainas. Šiame darbe pateikiama automatizuoto pieno ūkio 2016-2018 metų duomenų analizė, struktūriniai pakitimai, ūkio ekonominio efektyvumo rodikliai, žmogiškųjų išteklių poreikis. Ūkyje įdiegus automatinę melžimo sistemą, gaminamo žaliavinio pieno kiekis padidėjo 36 proc., pagerėjo pieno kokybė, sumažėjo žmogiškųjų išteklių poreikis. Automatinė šėrimo sistema pašarų sunaudojimą leido sumažinti iki 23 proc.
In dairy farms, increasing the productivity, profitability and competitiveness of farms by reducing the cost of production is becoming an important challenge. This challenge forces us to look for solutions not only through the introduction of innovative technologies, but also to optimize the management of technological processes related to reducing environmental pollution, energy costs, labor costs, cost of production and improving animal welfare and product quality. When looking for the most profitable farm management model, it is necessary to evaluate all the factors. The increase in farm production efficiency ensures lower costs and higher profit margins for producers, and more favorable prices for the rest of the product chain. The article presents the analysis of automated dairy farm data for 2016-2018, structural changes, economic efficiency indicators, the need for human resources. With the introduction of an automatic milking system on the farm, the production of raw milk increased by 36%, the quality of milk improved and the need for human resources decreased. The automatic feeding system reduced feed consumption to 23 percent.