Abiotinių ir biotinių veiksnių įtaka endofitinės bakterijos Paenibacillus sp. augimui in vitro bei šios bakterijos poveikis užkrečiamiems augalams
Papečkytė, Evelina |
Darbo tiriamasis objektas – bakterijos Paenibacillus sp., anksčiau išskirtos iš drebulės audinių kultūros. Tikslas – nustatyti, kokie veiksniai labiausiai lemia endofitinės bakterijos Paenibacillus sp. augimą in vitro bei šios bakterijos poveikį užkrečiamiems augalams. Siekiant šio tikslo, buvo įvertinta bakterijos Paenibacillus sp. kolonijų augimo pokyčiai, kuriuos sukelia maitinamosios terpės sudėties, rūgštingumas, aplinkos temperatūra ir skirtingų augalų rūšių eksplantai. Toliau buvo įvertinta, skirtingomis sąlygomis išaugintų Paenibacillus sp. bakterijų poveikį tiriamoms augalų rūšims in vitro ir ex vitro sąlygomis. Darbo metu buvo nustatyta, kad Paenibacillus sp. bakterijų auginimui geriausiai tinka vidutinė 23 °C temperatūra ir pH 6,4 rūgštingumo terpė. Tačiau Paenibacillus sp. augimą ant rūgštesnės (pH 4,8) bakterijų terpės sustiprino kartu toje pačioje terpėje pasodinti tirtų Magnoliophyta skyriaus augalų rūšių eksplantai. Rožės (Rosa hybrida cv. Lili Marleen) eksplantai išsiskyrė tarp kitų tirtų augalų rūšių savo stipriu teigiamu poveikiu Paenibacillus sp. kolonijų augimui ne tik ant standartinės bakterijų auginimo terpės (LB), bet taip pat ir ant augalų auginimui skirtos WPM maitinamosios terpės. Bakterijos augimą skatinantis rožės eksplantų poveikis buvo nustatytas tiek sacharoze papildytoje, tiek becukrėje WPM terpėje, nepriklausomai nuo terpės rūgštingumo (pH 4,8 ar pH 5,6). Tiriant Paenibacillus sp. bakterijos poveikį užkrėstų augalui augimui, nustatyta, kad in vitro kultūroje ši bakterija skatino šaknų formavimąsi ant saldžiosios stevijos (Stevia rebaudiana) eksplantų, ypač tuo atveju, jei šviežios bakterijos kultūra po liofilizavimo buvo išauginta ant 100 mg/l streptomicino papildytos terpės. Paveikus į ex vitro sąlygas perkeliamus stevijos ūglius geliu, kuriame Paenibacillus sp. kultūra sudarė 80 %, nustatytas neigiamas poveikis ūglių augimui, tačiau naudojant gelį su mažesne bakterijų kultūros koncentracija (10 %) buvo paskatintas stevijos šaknų formavimasis be neigiamo poveikio ūglių augimui.
The object of the thesis is bacteria Paenibacillus sp., previously extracted from the aspen tissues culture. The aim is to define the factors that influence endophilic bacteria Paenibacillus sp. growth the most in vitro and effect of the bacteria to pestiferous plants. Seeking to reach the aim, bacteria Paenibacillus sp. colonies growth changes that are influenced by the content of the culture medium, acidity, ambient temperature and explants of different plants have been evaluated. Hereinafter, impact of Paenibacillus sp. grown in different conditions for the analysed plants in in vitro and ex vitro conditions has been evaluated. The analysis revealed that the mean ambient temperature of 23 °C and acidity of pH 6.4 is the most suitable to grow Paenibacillus sp. bacteria. However, the growth of Paenibacillus sp. in acidity (pH 4.8) bacteria environment has been increased by the explants of Magnoliophyta that have been planted and analysed in the same environment. Explants of roses (Rosa Hybrida cv. Lili Marleen) were exceptional among the other plants analysed by its strong positive effect for growing Paenibacillus sp. colonies not only in the standard bacteria growing environment (LB), but also in the WPM culture medium intended to grow plants. Effect of the rose explants that increase bacteria growth has been found in sucrose-filled as well as in the sugar-free WPM medium, independently from the acidity (Ph 4.8 or Ph 5.6). Analysing effect of Paenibacillus sp. bacteria for growth of the pestiferous plants, it is determined, that in in vitro culture the bacterium stimulated roots formation on stevia rebaudiana explants, especially, if a culture of fresh bacterium after lyophilisation has been grown on the environment supplemented with 100 mg/l of streptomycine. After touching stevia sprouts that are to moved into ex vitro conditions with a gel which consists of 80% of Paenibacillus sp. culture, a negative impact on growth of the sprouts has been determined, however, using the gel of lower concentration of the bacteria (10%) the formation of stevia roots has been stimulated without a negative impact on growth of the sprouts.