Please use this identifier to cite or link to this item:https://hdl.handle.net/20.500.12259/36443
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorVytauto Didžiojo universitetas. Gamtos mokslų fakultetas. Biologijos katedralt_LT
dc.contributor.advisorŠatkauskas, Saulius
dc.contributor.authorŠalaševičius, Aivaras
dc.date.accessioned2018-05-17T18:03:26Z
dc.date.available2018-05-17T18:03:26Z
dc.date.issued2018-05-23
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12259/36443-
dc.description.abstractŠiame darbe tirtas elektroporacijos poveikis E.coli O157:H7 bakterijų linijos inaktyvacijai pieno terpėje. Buvo nustatyta, kad pritaikius 2.4 kV/cm elektros įtampą, kai impulso trukmė yra 25µs, o impulsų skaičius 20, poveikis bakterijų inaktyvacijai buvo stipriausias. Bakterijų gyvybingumas lyginant su kontrole, inkubuojant bakterijas 37°C temperatūroje 24 valandas, siekė tik 0.19%. Tyrimo metu analizuotas ir standartinių pieno pasterizavimo metodų efektyvumas. Nustatyta, kad taikant kombinuotą mikrofiltracijos (0.5 µm porų filtru) ir trumpo išlaikymo aukštos temperatūros (80°C temperatūroje, 20 sekundžių), ilgo išlaikymo žemos temperatūros (65°C temperatūroje, 30 minučių) bei trumpo išlaikymo aukštos temperatūros (80°C temperatūroje, 20 sekundžių) metodus, bakterijų gyvybingumas buvo lygus 0 %. Bakterijų ir pieno suspensiją mikrofiltruojant (0.5 µm porų filtru) gautas 3.25% bakterijų gyvybingumas, lyginant su kontrole. Pasterizuojant (90°C temperatūroje 2 sekundes) bakterijų inaktyvacijai didelės įtakos neturėjo, gyvybingumas išliko santykinai didelis 81.64 %.lt_LT
dc.description.abstractIn this work, the effect of electroporation on bacterial inactivation of E.coli O157: H7 in the milk medium was investigated. It was found that applying an electrical field strength of 2.4 kV / cm, with a pulse duration of 25 μs and a number of pulses equal to 20, had the strongest effect on bacterial inactivation. The viability of the bacteria compared with the control, after incubation at 37 ° C for 24 hours, was only 0.19%. In this study the effectiveness of standard milk pasteurisation methods was also analyzed. It was determined that using a combination microfiltration (0.5 μm pore filter) and short-term high temperature (80 ° C, 20 seconds), long-term low temperature (65 ° C, 30 minutes) and short-term high temperature (80 ° C, 20 seconds) pasteurization methods, the viability of the bacteria was 0%. Microfiltration of bacteria and milk using 0.5 μm pore filter yielded to viability of 3.25% compared to control. Pasteurization (at 90 ° C for 2 seconds) did not have any significant effect on bacterial inactivation, viability remained relatively high at 81.64%.en_US
dc.format.extent43 p.
dc.language.isolten_US
dc.rightsViešai neprieinamas / No access (2023-06-20)lt_LT
dc.subjectPienolt_LT
dc.subjectPasterizacijalt_LT
dc.subjectElektroporacijalt_LT
dc.subjectMilken_US
dc.subjectPasteurizationen_US
dc.subjectElectroporationen_US
dc.subject.otherBiologija / Biology
dc.titlePieno pasterizacija panaudojant elektroporacijąlt_LT
dc.title.alternativeMilk pasteurization using electroporationen_US
dc.typeMagistro darbas / Master thesis
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextrestricted-
Appears in Collections:2018 m. (GMF mag.)
Files in This Item:
aivaras_šalaševičius_md.pdf1.06 MBAdobe PDF   Restricted AccessView/Open

Show simple item record

Page view(s)

66
checked on Nov 5, 2019

Download(s)

6
checked on Nov 5, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.