Juodalksnio (Alnus glutinosa) sąveikos su skirtingais mikroorganizmais tyrimai in vitro ir ex vitro
Domeikytė, Rugilė |
Darbo tiriamasis objektas – juodalksnis (Alnus glutinosa), bakterijos: Paenibacillus sp., Bacillus mycoides, Viridibacillus sp., išskirtos iš įvairių sumedėjusių augalų dalių (Paenibacillus sp. – iš hibridinės drebulės in vitro kultūros, Bacillus mycoides – iš vizualiai sveikų uosio ūglių, Viridibacillus sp. – iš juodalksnio šaknų gumbelių).Tiriamojo darbo metu buvo įvertinta bakterijų (Paenibacillus sp., Bacillus mycoides, Viridibacillus sp.) įtaka juodalksniui (Alnus glutinosa). Bakterijos prieš juodalksnio užkrėtimą buvo augintos in vitro kultūroje, maitinamojoje LB terpėje. Tuomet, perkeliamos kartu su juodalksniu ant WPM terpės. Darbo atlikimo metu buvo stebima, kuri bakterijų rūšis daro didžiausią įtaką juodalksnio augimui, lyginant su kontroliniu variantu.
The object of the study is the bacteria Paenibacillus sp., Bacillus mycoides, Viridibacillus sp. isolated from (Paenibacillus sp. – hybrid apsen in vitro culture, Bacillus mycoides - visually healthy ash sprouts, Viridibacillus sp. - roots of black alder tree (Alnus glutinosa).The influence of bacteria (Paenibacillus sp., Bacillus mycoides, Viridibacillus sp.) on black alder (Alnus glutinosa) was evaluated during the research work. Bacteria were grown in vitro in LB medium before black alder infection with certain bacteria. Then, transferred together with black alder on WPM medium. During the course of the work, it was observed which bacterial species have the greatest influence for the growth on black alder tree compared to the control variant.