Vario nanodalelių padengimo lipopolisacharidais įtaka gramneigiamųjų Salmonella enterica bakterijų gyvybingumui
Labakojytė, Dovilė |
Darbo tikslas – ištirti vario nanodalelių padengimo lipopolisacharidais poveikį gramneigiamųjų Salmonella enterica bakterijų gyvybingumui. Šiame darbe padengtų lipopolisacharidais nanodalelių poveikiui Salmonella enterica štamo Typhimurium gyvybingumui nustatyti buvo naudojamas minimalios slopinančiosios koncentracijos metodas kartu su spektrofotometrinės analizės būdu, kuris leido pagal gautus duomenis atliekant statistinę analizę nustatyti poveikį bakterijų gyvybingumui. Tyrimų pradžioje buvo nustatoma optimali lipopolisacharidų koncentracija, kuriai esant nėra poveikio bakterijų gyvybingumui bei jų gebai sklandžiai augti ir daugintis. Tada ši lipopolisacharidų koncentracija buvo naudojama nanodalelių padengimui, kuriomis buvo veikiama bakterijų kultūra, o gauti rezultatai lyginami su nanodalelių, nepadengtų lipopolisacharidais, rezultatais. Atlikus E. coli lipopolisacharidų poveikio Salmonella enterica gyvybingumui įvertinimą, tolimesniuose tyrimuose buvo naudojama 10 μg/ml lipopolisacharidų koncentracija. Tyrimų rezultatai rodo, kad didėjant tiek dengtų, tiek nedengtų lipopolisacharidais nanodalelių koncentracijai, mažėja bakterijų gyvybingumas, tačiau dengtų lipopolisacharidais nanodalelių poveikis gyvybingumui visais atvejais yra mažesnis nei nedengtų dalelių. Tai leidžia manyti, jog lipopolisacharidai apsunkina nanodalelių patekimą į bakterijas.
Work aim – to investigate the effect of copper nanoparticles cover with lipopolysaccharides influence on the viability of gram-negative Salmonella enterica bacteria. In this work, the effect of lipopolysaccharide coated nanoparticles on viability of Salmonella enterica strain Typhimurium was determined using the minimum inhibitory concentration method and spectrophotometric analysis, which allowed to determine the effect on bacterial viability by statistical analysis. At the beginning of the research, the optimal concentration of lipopolysaccharides was determined, at which the viability of the bacteria is not affected and they are able to grow and proliferate smoothly. This concentration of lipopolysaccharides was then used to coat the nanoparticles that were exposed to the bacterial culture and the results obtained were compared to the results of uncoated nanoparticles. Following an evaluation of the of E. coli lipopolysaccharides effect on the viability of Salmonella enterica, a concentration of 10 μg/ml lipopolysaccharides was used in further studies. Studies show that the increase the concentration of both coated and uncoated with lipopolysaccharides nanoparticles decreases bacterial viability, but the effect of lipopolysaccharide-coated nanoparticles on viability is lower in all cases than uncoated particles. This suggests that lipopolysaccharides provide protection against nanoparticles impact.