Fermentinės hidrolizės įtakos augalinių produktų biologiniam aktyvumui įvertinimas
Vaškevičiūtė, Goda |
Sėklos yra vertingas produktas dėl savo sudėtyje esančių biologiškai aktyvių medžiagų. Tačiau, žmogaus organizmas dėl sudėtingos sėklų ląstelės sienelės struktūros, šias medžiagas įsisavina sunkiai. Taigi, norint padidinti ir optimizuoti biologinį prieinamumą yra ieškoma pačių tinkamiausių būdų polifenolinių junginių ekstrakcijai atlikti. Šio darbo tikslas buvo įvertinti ir palyginti skirtingais fermentais apdorotų sėklų biologinį aktyvumą. Fenolinių junginių kiekiai, išsiskyrusių flavanoidų kiekiai bei antioksidacinis aktyvumas turėjo būti nustatyti naudojant spektrofotometrinius Folin-Ciocalteu, AlCl3 kolorimetrinį ir DPPH radikalo surišimo metodus, tačiau dėl Covid-19 pandemijos šie tyrimai nebuvo atlikti. Išanalizavus literatūros šaltinius, galima teigti, jog fermentinė hidrolizė padidina fenolinių junginių bei antioksidacinį ir radikalų pašalinimo aktyvumą su DPPH laisvuoju radikalu. Fermentinis ekstrahavimas įrodo savo efektyvumą, padidindamas polifenolio kiekį ekstraktuose. Polifenoliai yra atsakingi už antioksidacinį aktyvumą. Apdorojus žaliavas fermentais padidėja biologiškai aktyvių medžiagų kiekis. Tikėtina, kad visi išanalizuoti literatūroje rasti duomenys pasižymėtų panašiomis savybėmis ir rezultatais šiame darbe.
Seeds are a valuable product due to their biologically active substances. However, due to the complex structure of the seed cell wall, human body are difficult to absorb these substances. Thus, in order to increase and optimize bioavailability, the most suitable methods for the extraction of polyphenolic compounds are being sought. The aim of this study was to evaluate and compare the biological activity of seeds treated with different enzymes. Phenolic levels, flavanoids released, and antioxidant activity were to be determined using Folin-Ciocalteu spectrophotometric, AlCl3 colorimetric, and DPPH radical scavenging methods, but these studies were not performed due to the Covid-19 pandemic. Analyzing the literature, it can be stated that enzymatic hydrolysis increases the antioxidant and radical scavenging activity of phenolic compounds with DPPH free radical. Enzymatic extraction proves it is effectiveness in increasing the polyphenol content in the extracts. Polyphenols are responsible for antioxidant activity. Treatment of raw materials with enzymes increases the amount of biologically active substances. It is likely that all the analyzed data found in the literature would have similar properties and results in this work.