Biologinių preparatų įtaka ekologiškai augintų svogūnų derlingumui ir kokybei
Šlekonis, Benas |
2018 metais, Daukšių kaime, Kėdainių rajone, atlikus biologinių preparatų įtakos svogūnų laiškų masei, plotui, svogūnų derlingumui ir kokybinių rodiklių tyrimą, gauti tokie rezultatai parodė, kad preparatų Bactolive + Comcat ir Bactoforce naudojimas neturėjo esminės įtakos laiškų plotui, nors fiksuotas ploto padidėjimas, atitinkamai, 6,9 % ir 13,9 %. Biologinių preparatų derinio Bactolive + Comcat, naudojimas esmingai padidino svogūnų derlingumą, kuris siekė 38,4 t ha-1. Ištyrus svogūnų ropelių kokybinius rodiklius nustatyta, kad biologinių preparatų naudojimas mažino vitamino C kiekį svogūnuose. Naudojant Bactolive + Comcat derinį, nustatytas net 56,1 % vitamino C kiekio sumažėjimas. Tuo tarpu preparatas Bactoforce labiau mažino tirpių sausųjų medžiagų ir nitratų kiekį (sumažėjimas sudarė 28,8 %) svogūnų ropelėse.
In 2018, in Daukšiai village, Kėdainiai district, after the study of the influence of biological preparations on onion leaf weight, area, onion yield and qualitative indicators, such results showed that the use of Bactolive + Comcat and Bactoforce did not have a significant effect on leaf area, although an increase in area was recorded. 6.9% and 13.9%, respectively. The use of the combination of biological preparations Bactolive + Comcat significantly increased the yield of onions, which reached 38.4 t ha-1. Examination of the qualitative indicators of onion turnips showed that the use of biological preparations reduced the amount of vitamin C in onions. The combination of Bactolive + Comcat showed a reduction in vitamin C content of as much as 56.1%. Bactoforce, meanwhile, reduced soluble solids and nitrates more (28.8%) in onion slices.